04.04.2023 | Felleskjøpet

En høytrykkspyler kan være til stor hjelp, og gjøre det hele både raskere og enklere. Her gir vi deg en oversikt over forskjellige modeller, deres bruksområder, tilbehør og reservedeler, slik at du kan velge riktig modell og handle med selvtillit og litt bedre forutsetninger

Bruksområder

Først og fremst må du tenke på hva du skal bruke høytrykkspyleren til. Skal den brukes til å vaske bil, rense takrenner, vaske terrassen eller båten? Eller kanskje i en mer profesjonell setting? Det finnes mange ulike typer maskiner og tilbehør tilpasset ulike formål, så det er viktig å velge en maskin som passer til ditt bruk.

Hvor kraftig må den være?

Vi har spurt kategorisjef Knut Ivar Haave om gode råd til deg som vil kjøpe en høytrykkspyler;

– Det finnes ulike størrelser, fra forskjellige modeller for den vanlige forbrukeren til store og avanserte maskiner for profesjonelt bruk. For privat bruk har vi flere forskjellige modeller, alt etter hva du skal bruke den til. For de som bruker høytrykkspyleren i arbeid vil en proffmodell med varmt vann være et naturlig valg.

Til privat bruk

Du får høytrykkspylerne i mange størrelser; Et trykk på rundt 120 - 140 bar er ideelt for normal bruk på moderate mengder skitt. Typiske bruksområder er rengjøring av hageredskaper, sykler, utemøbler, gjerder, motorsykler og biler.

Høytrykkspylere på rundt 180 bar gir et mer allsidig verktøy. Typiske bruksområder her er bilvask, spyling og mosefjerning på gårdsplass, husvask, vask av balkong, terrasser og lignende.

Proff

Dersom du ønsker ytterligere kapasitet og ytelse, må du over i proffsegmentet. Disse modellene har gjerne "HD" eller “HDS” i navnet, der sistnevnte er for varmt vann. Vær oppmerksom på at det kan være behov for økt strømforsyning til disse maskinene.

Typiske bruksområder er rengjøring av større fasader, gulv, uteområder, eller vask av traktorer, anleggsmaskiner og lastebiler. For høytrykkspylere til profesjonelle anbefaler vi varmtvannsvaskere.

NB! Husk at en høytrykkspylers verste fiende er frost. Hvis du bruker maskinen tidlig på våren eller sent på høsten, og glemmer å ta den inn eller tømme den, kan både pumpen og slangen bli ødelagt.

Vannmengde og trykk

Vannmengden og trykket på høytrykkspyleren er også viktige faktorer å vurdere. Jo høyere trykk, desto bedre effekt vil du få, men samtidig kan for høyt trykk skade overflatene du prøver å vaske. En høytrykkspyler med et trykk på minst 100 bar og en vannmengde på minst 300 liter i timen vil være tilstrekkelig for de fleste husholdningsoppgaver.

Tilbehør og reservedeler:

Tilbehør og reservedeler er viktig for å få mest mulig ut av høytrykkspyleren din. Felleskjøpet har et bredt utvalg av tilbehør og reservedeler, som lanser,børster, dyser, rengjøringsmiddel og mye mer. Det kan også være lurt å investere i en teleskoplanse hvis du skal rense takrenner eller vaske høye vegger.

Sikkerhet

Ved bruk av høytrykkspyler er det viktig å være klar over at det er et kraftig verktøy som kan forårsake skade hvis det ikke brukes riktig. Her gir Haave gode råd om hva du bør unngå når du bruker høytrykkspyler:

  1. Ikke rett høytrykkspyleren direkte mot personer, dyr eller planter. Vannet som kommer ut av dysen kan forårsake skader.
  2. Unngå å bruke høytrykkspyleren på følsomme overflater som malte eller beisede overflater. Dette kan føre til skade eller avskalling av malingen.
  3. Ikke bruk høytrykkspyler på elektrisk utstyr, som for eksempel lamper eller kabler. Vann kan forårsake kortslutning eller annen skade.
  4. Ikke bruk høytrykkspyler på varme overflater, som en varm grill eller ovn. Dette kan føre til skade på høytrykkspyleren eller forårsake skade på overflaten som blir rengjort.
  5. Unngå å rette høytrykkspyleren direkte mot glassruter eller vinduer. Dette kan føre til at glasset sprekker eller knuses.
  6. Pass på å bruke riktig dyse til jobben du skal utføre. Hvis du bruker feil dyse, kan du skade overflaten eller ikke få ønsket resultat.
  7. Unngå å bruke høytrykkspyleren på tak eller takrenner hvis du ikke har erfaring med dette. Det kan være farlig å klatre på tak, og feil bruk av høytrykkspyleren kan forårsake skade på tak og takrennene.

Ved å følge disse enkle rådene kan du unngå skader og bruke høytrykkspyleren din på en trygg og effektiv måte. Husk å alltid lese bruksanvisningen og ta nødvendige sikkerhetstiltak når du bruker høytrykkspyleren din.

Ekspertråd og utvalg

En høytrykkspyler er et kraftig verktøy som kan gjøre rengjøringen enklere og mer effektiv. Ved å velge riktig modell for ditt behov og bruke tilbehør og reservedeler, vil du kunne vaske bilen, terrassen eller takrennen raskt og enkelt. Hos Felleskjøpet finner du et bredt utvalg av høytrykkspylere og tilbehør, samt ekspertråd og veiledning for å hjelpe deg med å velge riktig modell for dine behov.