28.02.2023 | Felleskjøpet

Vann er en viktig ressurs, og det er viktig å være bevisst på hvordan vi bruker det. Ikke minst under tørkeperioder om sommeren og for å spare penger på vannregningen. Heldigvis er det mange enkle grep vi kan gjøre for å redusere vårt vannforbruk, spesielt i hagen.

1.   Planter som ikke trenger mye vann

En av de enkleste måtene å spare vann i hagen din på er å velge planter som tåler tørke. Disse plantene trenger mindre vann for å overleve, og dermed mindre vanning. Her kan du velge blant en rekke planter, som forskjellige typer sukkulenter, lavendel og nellik.

2.   Spar på regnvannet

Regnvann er gratis og kan brukes til å vanne planter, blomster og grønnsaker. Har du tønner som samler opp regnvann i hagen din, er dette en enkel og billig måte å redusere vannforbruket og en nyttig vannbuffer i perioder med tørke.

3.   Vann med kanne

Bruk en kanne i stedet for en hageslange til å vanne planter og blomster. Dette reduserer vannforbruket og gir deg muligheten til å gi nøyaktig riktig mengde vann til hver enkelt plante.

4.   Vit når du skal vanne

Vann på riktig tidspunkt for å redusere vannforbruket. Morgen og kveld er de beste tidspunktene for å vanne, siden temperaturen er lavere og det er mindre sannsynlig at vannet fordamper. Har du et vanningsanlegg kan en timer hjelpe deg med å spare vann, ved å sørge for at du ikke vanner mer enn nødvendig.

5.   Vann med spreder

Bruk en spreder for å fordele vannet jevnt over et større område, noe som reduserer vannforbruket og gir jevnere vann til planter og blomster.

6.   Flytt blomster i skyggen

Det er ikke alltid lurest å plante på det mest solfylte området i hagen. Er det mulig, og planten tåler det, velg et mer skyggefullt område. Da vil planten trenge mindre vann, og er mindre utsatt for uttørking. Potteplantene dine kan du flytte i skyggen når det er som varmest.

7.   Sjekk utstyret for lekkasjer

En lekkasje kan føre til mye sløsing av vann. Sørg derfor for å sjekke utstyret ditt for lekkasjer regelmessig. Reparer lekkasjer straks de oppstår. På den måten reduserer du vannforbruket.

Ved å implementere disse enkle tipsene for vannsparing i hagen din, kan du bidra til å beskytte miljøet og spare penger på vannregningen din. Samtidig vil du ha en vakker hage som trives uten å bruke unødvendige mengder vann.