23.04.2019 | Felleskjøpet

1. Pallekarmens plassering

En av fordelene med pallekarm, eller plantekarm og plantekasse som de også kalles, er at de kan plasseres nesten hvor som helst. Ettersom den ikke har bunn spiller underlaget ingen rolle.

Pallekarm i hagen

Plasser pallekarmen på et solrikt sted i hagen så plantene dine får så mye sol som mulig. Det kan være greit å ha dem i nærheten av huset. Da har du kort vei til plantestellet og kan nyte synet gjennom vinduene.

Pallekarm på balkongen

Du som har pallekarmen på balkongen eller altanen må ta ekstra hensyn til solforholdene. En sørvendt balkong egner seg best for dyrking av tomater, frukt og bær. På vest- og østvendte balkonger kan du dyrke det meste. Der har du solen jevnt over hele dagen. Nordvendte balkonger egner seg mer for kål og grønne bladgrønnsaker som tåler mer skygge.

3. Bygg pallekarmer i høyden

Alt etter behov og smak og hva du skal dyrke fungerer det fint å sette flere karmer på hverandre. Ulike røtter krever litt forskjellig. Skal du dyrke salat holder det lenge med èn høyde. Slike planter har mindre rotsystem. Vil du sette poteter eller blomster og planter med dypere røtter bør du satse på to-tre karmer oppå hverandre. Da får du et godt resultat.

Det er flere fordeler med å bygge karmene oppå hverandre. Du får plantene høyere opp og slipper dermed å bøye deg helt ned når du skal stelle dem. Planter med mindre rotsystem kan fint stå i dypere jord, men da må du passe på å vanne tilstrekkelig.

Tips! Vil du dyrke økologisk? Velg ubehandlet pallekrage og økologisk jord.

3. Bunnen under pallekarmen

I hagen

Endelig klart for å sette i gang på ordentlig! Begynn med å dekke bunnen på pallekarmen med en fiberduk eller annen bunnduk. Dette er viktig for deg som plasserer pallekarmen på gresset. Du vil unngå at ugress vokser opp nedenfra og ødelegger for dine planter. Duken kan festes på innsiden av pallekarmen slik at ikke ugresset trenger gjennom.

På balkong og altan

For deg som har pallekarmen på balkongen eller altanen kan du feste plast i bunnen og langs hele kanten slik at vannet ikke renner ned på gulvet. For å drenere ytterligere kan du dekke plasten med et par lag lecakuler.

4. Jord, gjødsel og vann

Plantejord, gjødsel og vann! Mer komplisert er det ikke. Når bunnen er lagt er det bare å fylle på med plantejord. Beregn ca. 200 liter jord per pallekarmhøyde, som gjerne blandes godt med gjødsel. Fordelingen èn til fem kan være ok, det vil si èn pose gjødsel per fem poser jord.

Velg riktig jord og gjødsel

Hvilken jord du velger er viktig. Best egnet er plantejord, u-jord og økologisk plantejord. Alle disse egner seg godt til dyrking ute. Velg gjødsel som passer til dine planter, for eksempel grønnsaksgjødsel, kugjødsel eller hønsegjødsel. Når du har fylt opp med jord og gjødsel kan du vanne godt. Da synker jorden godt sammen. Fyll på etter behov. 

5. Så frø i pallekarmen

Den mest spennede delen er nå du skal så frø og endelig få i gang vekstsesongen. Så frøene i et spor på ca. en halv cm. ned i jorden. Ha på godt med vann før du legger frøene i sporet med ca. fem centimeter mellom dem. Fordelen med å vanne før du legger i frøene er at de ligger stødigere i den fuktige jorden.

Når frøene er i jorden dekker du over med jord. Klem godt til slik at frøene får god kontakt med jorden. For deg som dyrker litt kresne planter kan det være lurt å legge litt såjord i sporet/furene før du legger ned frøene.

Tips! 
Dybde og avstand mellom frøene kan variere. Se anvisningen på frøposen. 

6. Stell av plantene i pallekarmen

Fiberduk beskytter mot ugress

Dekk pallekragen med en fiberduk eller plantenett, avhengig av hva du dyrker. En fiberduk beskytter mot kulden, insekter og fugler. Plantenettet holder kun insekter og fugler unna. Hvis du planter kål er det nok med et nett over, men de fleste følsomme plantene trenger fiberduk over for å få en god vekststart. 

Vann og næring

Hold dine planter fuktige, men ikke dryppende våte! Et tips er å bruke en dryppslange eller en vannslange med hull. Den eneste gangen du skal gjennomvanne plantene er når de begynner å vokse. Da trenger røttene rikelig med vann. Fyll også på med gjødsel etter tre-fire uker, og deretter regelmessig etter like lang tid.