07.04.2016 | Ragnar Dæhli, Produktsjef gjødsel/kalk

Gjødsel tilfører jorda næringsstoffer som plen og planter trenger for å vokse. Plantene trekker med seg næringstoffene når de vokser, blomstrer og gir frukt og bær. Dersom du ikke gjødsler vil jorda etterhvert bli tappet for næringsstoffer, som igjen gir dårlig vekstforhold for plantene.

Gjødsling av plen

Når våren kommer kan du gjødsle for første gang etter at snøen har smeltet, bakken har tørket og det begynner å bli grønt i den luneste delen av hagen. Per 100 kvadratmeter kan du bruke 3-5 kilo Felleskjøpet Hagegjødsel. 

Om sommeren kan du bruke 2-3 kilo Felleskjøpet Hagegjødsel per 100 kvadratmeter ca. hver sjette uke. Det vil gi deg en slitesterk, grønn og tett plen, og du vil få mindre problemer med mose. 

Når du skal gjødsle bør du følge med på værmeldingen, og det beste er å gjødsle rett før det regner. Gjødsel løses opp i vann, går ned i jorda og tas opp av røttene. Er det derimot en tørkeperiode, er det heller ikke stort behov for næring. 

Siste gjødsling gjøres i midten av august, og i de deler av landet hvor høsten kommer tidlig bør du gjødsle siste gang i slutten av juli. 

En type gjødsel til hele hagen 

Felleskjøpet Hagegjødsel er en klorfri gjødsel utviklet og produsert i Norge. Den er derfor godt tilpasset vårt klima og jordsmonn. Det er ikke nødvendig å bruke klorfri gjødsel til plen, men det er praktisk med kun ett gjødselslag.  

Når du gjødsler plenen med Felleskjøpet Hagegjødsel kan du gjødsle helt inntil alle frukttrær og bærbusker. Den er også velegnet til uteblomster, prydtrær og grønnsakshager. Blandingen inneholder 12% nitrogen, 4% fosfor og 18% kalium. I tillegg er den tilsatt mikronæringsstoffer som plantene trenger. 

Enkel gjødsling av plen 

Hos Felleskjøpet får du kjøpt både såvogn og håndsåer som kan brukes til å spre plenfrø, gjødsel og kalk. Det letter arbeidet og gir et jevnere og bedre resultat. 

Hvor mye gjødsel skal man bruke på andre vekster? 

Alle vekster tåler Felleskjøpet Hagegjødsel, men hvor mye man skal bruke varierer fra plante til plante. 

Bær 

  • Jordbær: ca. 100 gram gjødsel per 10 meter. 
  • Bringebær: ca. 300 gram gjødsel per 10 meter. 

Busker og frukttrær 

  • Bærbusker: ca. 150 gram gjødsel per busk. 
  • Frukttrær: ca. 150 gram gjødsel per tre. 

 
Strø gjødselen utover bakken på et område tilsvarende det greinene dekker. Røttene breier seg nemlig omtrent like mye som greinene. Til unge trær og busker kan mengden gjødsel halveres. 

Poteter og grønt 

  • Poteter og grønnsaker: ca. 1 kilo gjødsel per 10 kvadratmeter. 

 
Gjødsle før du sår eller planter. 

Planter i barkdekkede bed 

  • Gjødsle samlet og punktvis med 3-4 doser per plante. 

 
Ikke strø gjødselen tynt utover barken. Det vil gjøre at barken brytes raskere ned og forhindre plantene dine i å få tak i næringen. 

Oppbevaring av gjødsel 

Gjødsel skal ikke oppbevares i en fuktig garasje. Det kan føre til rust på sykler, redskaper og andre metallgjenstander. Velg derfor en tørr og god lagerplass til gjødselen, og pass på den er godt tildekket. Best lagringsforhold for gjødsel er i en tørr bod. Da unngår du at gjødselen klumper seg.