06.03.2015 | Felleskjøpet

Hva er vel bedre enn en salat du har fulgt helt fra et lite frø, eller å plukke tomater fra ampelen på terrassen? Med enkle grep kan du lage din egen kjøkkenhage.

Kom i gang med kjøkkenhage

En enkel måte å starte med kjøkkenhage er med en vanlig pallekarm. Legg fiberduk i bunn og deretter noen greiner og kvister, og fyll opp med god jord, som Felleskjøpet Plantejord. Neste skritt er å plante ut de småplantene du har sådd inne. 

Slik sår du frø

Det lønner seg å begynne tidlig på året med frøsorter med lang utviklingstid. Tomater, chili, paprika og en mengde sommerblomster er eksempler på sorter som trenger en tidlig start. Tips til såprosess:

  • Fyll såjord i minidrivhus eller potter. Såjord er en sandholdig jord med lavt næringsinnhold som passer godt til frøene.
  • Lag et lite hull med fingeren i jorden som du legger frøet i. Dekk over frøet med jord og vann.
  • Hver frøsort er unik og har ulik spiretid og behov for trivsel. Les derfor nøye på frøpakken og merk frøene med skilt slik at du vet hva som vokser opp.
  • Ved bruk av minidrivhus setter du på lokket og plasserer det på et lyst sted, som vinduskarmen. Sår du i potter bør du dekke over med en plastfilm som du lager små hull i. Dette for å holde på fuktighet og sikre jevn temperatur. Plasten fjernes etter spiring.
  • Når frøene spirer plantes småplantene om i større potter og mer næringsrik jord.
  • Når risikoen for nattefrost er over plasserer du pottene ut slik at de gradvis tilpasser seg utetemperaturen før de plantes.
  • Tilfør næring regelmessig i hele sesongen for kraftig, sunn og god vekst.

Velg bievennlige blomster

Skal man lykkes med matdyrkingen, er man avhengig av pollinerende insekter til å bestøve plantene. Velg derfor humle- og bievennlige blomster som du kan ha i nærheten av grønnsakshagen. Aktuelle blomster kan være stokkrose, lavendel eller solsikker.

Handleliste for kjøkkenhage

Et tips er å dyrke det du liker og følge dyrkningråd på baksiden av frøposen.

Weibulls Grønnsaksgjødsel egner seg godt til grønnsaker og urter. Bruk Superba gjødsel til tomat, agurk, blomster og grønnsaker som innedyrking, i veksthus og i kjøkkenhagen.

Husk at ulike planter og frø trenger ulike vekstforhold, og selvfølgelig riktig vanning. Besøk din nærmeste Felleskjøpet-butikk for råd og produkter.

Dyrk sammen med barna

La gjerne barna bli med på dyrkingen. Ved å gi dem ansvar for vanning, utplanting og gjødsling får de et konkret forhold til utviklingen, og det blir tillegg gøy. Har du ikke hatt kjøkkenhage før, så anbefaler vi å velge noen typer grønnsaker som er lette å få til. Øvelse gjør mester, og man må prøve og feile litt før man får det til.