30.08.2018 | Felleskjøpet

Fuglekasser hjelper våre ute-fugler med å finne et sted å bo. Det gir fuglene tak over hodet i vintermånedene og skaper liv og røre i hagen. I tillegg beskytter det fugler og deres unger mot visse rovdyr.

Tenk på følgende fem ting når du setter opp fuglekassen:

Hullet i fuglekassen avgjør hvilken fugl som flytter inn

Det første du bør gjøre er å velge hvilken type fuglekasse du vil ha. Størrelsen på hullet i kassen påvirker hvilke fugler som kan flytte inn. Er hullet for eksempel 3 cm. i diameter er dette ideelt for kjøttmeis, blåmeis, løvmeis, granmeis, rødstjert og svarthvitfluesnapper. Fuglekasser med 5 cm. hull egner seg for gråspurv, stær, vendehals og pilfink.

Plasser fuglekassen i riktig høyde

Etter at du har valgt fuglekasse er plasseringen viktig. Sett kassen på mellom 1,5 og 2 m. høyde på en husvegg eller et tre i hagen. Da når ikke katten fuglekassen. Videre bør den plasseres mest mulig i skyggen. Vindretning varierer og spiller ingen rolle for plasseringen. Husk at du ikke må plassere fuglekasser for nære hverandre i hagen. De aller fleste utefugler vil ha plass.

Fest fuglekassen skikkelig

For å sikre at fuglekassen ikke faller ned i vind og regn, er det viktig at du fester den skikkelig. Bruk varmforsinkede spiker eller rustfri skrue hvis du skal festen kassen i et tre eller i husveggen.

Bruk uhøvlet trevirke

Fuglekassen skal være laget av uhøvlet trevirke, slik at både voksne fugler og unger enkelt kan få feste og klatre ut av kassen.

Fuglekassen kan settes opp når som helst

Du kan sette opp fuglekassen når som helst på året. Setter du den opp på våren kan du ikke regne med at noen flytter inn allerede første sommeren. Fuglene trives nemlig bedre i fuglekasser som har blitt utsatt for vær og vind.