16.05.2022 | Felleskjøpet

1. Les godt på plantekortet

Det er store variasjoner i hva slags vekstvilkår de ulike plante- og grønnsakssortene trenger. Sjekk derfor nøye hvor mye vann og hva slags solforhold og jordsmonn plantene trenger før du sår.

2. Ta med bilder av hagen

For å få de beste rådene, kan du ta med bilder av hagen din til Felleskjøpet og snakke med våre fagfolk om hva som vil trives best i akkurat din hage.

3. Sørg for god drenering

De fleste røtter kan råtne hvis de står i vann. Bruk derfor potter med hull i bunnen og ha cirka fem centimeter med lecakuler nederst. Legg en duk mellom lecaen og jorda, så jorda ikke tetter igjen for dreneringen.

4. Sørg for tilstrekkelig vanning

Planter som skal plantes ut eller plantes om, må vannes ekstra godt. Sett dem gjerne i en 10-litersbøtte med vann og la dem trekke til seg godt med vann før du du planter om og vanner igjen.

Se vårt utvalg på vanningsprodukter.

5. Bruk nok jord

De aller feste planter og vekster trives best med mye jord. Frukttrær og busker bør plantes i minimum en halvmeter med jord for å gi røttene tilstrekkelig plass til å vokse.

6. Plant tett

Barkduk og bark er effektive hjelpemidler mot ugress, med mye av ugresset kommer også med lufta i form av frø. I tillegg til bark og barkduk, lønner det seg å plante tett og eventuelt bruke bunndekkende planter for å unngå åpen jord.

7. Knip av visne blomster

Under den visne blomsten skjuler det seg en ny knopp, så jo flinkere du er til å knipe av visne blomster, jo flere nye blomster vil du få.

8. Plant om i tide

Hvis plantene begynner å henge med hodet eller veksten stagnerer, er det sannsynligvis på tide å plante om. Gi planten ny, næringsrik jord i en større potte og vann godt. Jo større potte, jo bedre trives plantene, og jo større blir de.

Ser vårt utvalg på potter.

9. Gi butikkurtene nytt liv

Urtene du kjøper på butikken har ikke nok plass eller jord til å overleve i mer enn noen dager. For å få dem til å vare gjennom sesongen, bør du plante dem i en større potte med næringsrik jord med det samme. Del opp planten, så får de mer plass å vokse på. Herd dem ved å sette dem ut om dagen og ta den inn om natta i ei ukes tid. Plant dem ut etter siste frostnatt.

10. Gjødsle ofte

Bland gjerne kugjødsel inn i jorda før du planter. Hønsegjødsel kan fort bli for sterkt, særlig for nye eller spede vekster. Noen planter, for eksempel sommerblomster, tomatplanter og tuja, trenger mye næring gjennom hele vekstsesongen. Det er ikke noe i veien for å gjødsle med flytende gjødsel hver gang du vanner.