07.05.2021 | Felleskjøpet

Du visste det kanskje ikke, men opptil 30% av maten vi spiser stammer fra planter som er bestøvet av biene. Uten denne prosessen vil vekster dø ut og vi mennesker vil potensielt stå uten for eksempel frukt, juice, mandler, tomater, brokkoli, gulrøtter og jordbær. Uten bier og humler er det mye vi hadde gått glipp av.

I mer enn 100 millioner år har blomster, bier, humler og sommerfugler levd i gjensidig symbiose. Blomstene er avhengige av disse insektene som henter pollen og nektar, og sikrer bestøvning, for å kunne formere seg.

Bier og blomster

Bier tiltrekkes av søte dufter, sterke farger og god smak. Planter som, stauder, bærbuske og krydderurter, har mye pollen og nektar og er derfor en sikker vinner.

Her er et knippe blomster som biene foretrekker: 

Har du plass er det også anbefalt med kirsebærtre, og noen urteplanter som oregano og timian. Dette passer jo også utmerket til eget bruk. 

Tips! Plant bievennlige blomster i nærheten av kjøkkenhagen din. De vil hjelpe deg med å lykkes med matdyrkingen. 

Hjelp biene gjennom hele sesongen

Plant blomster og trær med ulik blomstringstid, slik sørger du for at biene har næring gjennom hele hagesesongen. Dette gjør også at hagen holder seg frodig og vakker. Stauder,trær og blomster som prestekrager, forglemmegei ogringblomst blomstrer tidlig på våren, mens ulike bærvekster blomstrer om sommeren. Mot slutten av sommeren er lyng en viktig kilde til nektar for biene. Plant gjerne et sted i hagen der det er varmt og vindstille. Våre pollinerende venner trives nemlig best der det er sol og lunt.

La gress og ugress gro

Det klinger kanskje ikke like godt, men lar du gresset gro og løvetannen og rødkløver stå, så er det små grep som hjelper insektene. Unngå bruk av gift og ugressmidler. Ellers så kan du dedikere et område i hagen til biene, et rotehjørne rett og slett. Noen biearter bygger ikke bol selv, men overvintrer og legger egg i dødt treverk eller i hauger med kvist, sand og jord.

Lag en blomstereng

Har du god plass og er så heldig at det vokser villblomster i hagen, så kan du la en del av hagen være en blomstereng. Dette vil gjøre det enklere for biene å finne en yngleplass. Villblomstene som biene liker er blant annet kløver, løvetann, blåklokke, knoppurt, oksetunge og mange fler. Skal du lage til en blomstereng er det et tips er å kopiere blomster som vokser fritt i nærmiljøet. 

Insekts- og biehotell sikrer pollinering

Hotell for bier og insekterer ypperlig for steder med lite viltvoksende vegetasjon. Her kan de legge egg og overvintre, beskyttet fra kulde, fukt og inntrengere. Insektshotell er for den sosiale biearten som ikke bygger bol, men legger egg i små hulerom.

Slik hoteller bør plasseres fra 1,5 - 2 meter over bakken i nærheten av blomstrende planter, frukthage eller bærbusker. Den ideelle beliggenheten for et insektshotell eller biehotell er i full sol og i mest mulig le for vær og vind. En plassering som innfrir disse kriteriene vil lokke til seg insekter og sikre pollinering i hagen din.

Husk vann

Ikke glem at også insekter og bier trenger vann. Alle har ikke plass til en dam, men et fuglebad fungerer helt fint. Legg gjerne noen steiner i fuglebadet, så biene ikke drukner når de drikker. Serverer du friskt vann tiltrekker du deg blant annet bier, insekter og fugler. 

Bidra til å opprette naturmangfoldet

Dessverre registrerer man av forskjellige årsaker en betydelig nedgang i antall bier og humler. Det er derfor viktig at vi alle sammen tar ansvar og bidrar med det vi kan for å opprettholde mangfoldet vårt. Felleskjøpet tilbyr frø som er spesielt utvalgt for at du skal kunne gi disse viktige insektene et godt utgangspunkt i din hage.

Bli med på dugnaden og redd insektene!