Bidra til å gjøre Norge mer bievennlig. Det gjør du ved å tilrettelegge for en levende hage. Det er stort fokus på å redde bier og andre pollinerende insekter, da vi er helt avhengige av dem for store deler av vår matproduksjon.

Bier og blomster

Mange sorter blomsterfrø blomstrer fra tidlig sommer, til sen høst. Du har derfor god tid til å gjøre hagen bievennlig.

Bier liker blomstersorter med enkle blomster. Ved å så blomster som har ulike blomstringstid sørger du for at biene har næring gjennom hele hagesesongen. Dette gjør også at hagen holder seg frodig og vakker. 

Her er et knippe blomster som biene foretrekker: 

  • Ringblomst
  • Blomkarse
  • Agurkurt
  • Kornblomst
  • Solsikke
  • Busknellik
  • Lavendel
  • Honningurt

Har du plass er det også anbefalt med kirsebærtre, og noen urteplanter som oregano og timian. Dette passer jo også utmerket til eget bruk. 

Insekts- og biehotell

Hotell for insekt og bier er i vinden og kommer i mange varianter. Slik hoteller bør plasseres fra 1,5 - 2 meter over bakken i nærheten av blomstrende planter, frukthage eller bærbusker. Den ideelle beliggenheten for et insektshotell eller biehotell er i full sol og i mest mulig le for vær og vind. En plassering som innfrir disse kriteriene vil lokke til seg insekter og sikre pollinering i hagen din.

Ikke glem at også insekter og bier trenger vann. Alle har ikke plass til en dam, men et fuglebad fungerer helt fint. Serverer man friskt vann tiltrekke man seg blant annet bier, insekter og fugler.

Blomster og bier gir oss mat

I mer enn 100 millioner år har blomster, bier, humler og sommerfugler levd i gjensidig symbiose. Blomster er avhengige av disse insektene som henter pollen og nektar, og sikrer bestøvning, for å kunne formere seg.

Uten denne prosessen vil vekster dø ut og vi mennesker vil potensielt stå uten for eksempel frukt, juice, mandler, tomater, brokkoli, gulrøtter, jordbær, med mer. Uten bier og humler er det mye vi hadde gått glipp av. Faktisk så mye som en tredjedel av verdens matproduksjon!

Visste du forresten at humlen er en bie?

Dessverre registrerer man av forskjellige årsaker en betydelig nedgang i antall bier og humler. Det er derfor viktig at vi alle sammen tar ansvar og bidrar med det vi kan for å opprettholde mangfoldet vårt.

Felleskjøpet tilbyr frø som er spesielt utvalgt for at du skal kunne gi disse viktige insektene et godt utgangspunkt i din hage.