06.06.2022 | Felleskjøpet

Det finnes ingen snarveier eller raske løsninger for en ugressfri hage, men det er fult mulig å forebygge.

Men først hva er ugress? Hva du definerer som ugress er ikke nødvendigvis det samme som naboen. Noen foretrekker en vill og naturlig hage, mens andre vil ha den striglet og uten viltvoksende planter. Enkelt forklart anser man ugress for å være ville planter som kan gjøre skade på planter vi ønsker skal vokse frem, da de tar over og konkurrerer om vekstfaktorene vann, lys og næring.

Først og fremst - begynne tidlig

For å forebygge ugress bør du begynne tidlig om våren, slik at ugresset ikke rekker å etablere seg. Luk bort alt ugress om våren, og luk regelmessig gjennom hele våren og sommeren. Du må regne med å luke i et par år før du får kontroll på ugresset.

Tips! Visste du at det er lettere å dra opp ugress etter regn?

Nyttige tips i kampen mot ugresset

  • Bruk ny og næringsrik jord når du planter. Ta bort røtter og torv som ligger i den gamle jorden.
  • Bruk planteduk og bark for å forebygge ugress. Svart planteduk gjør det vanskelig for lys å trenge gjennom og kveler dermed rotugress. Pass på så du ikke legger duken for tett opptil busker og stammer, for da kveler du plantene. Bark kan være med på å begrense mengden frøugress. Det er dessuten lettere å luke ugress av barken.
  • Plante tett. Ved å plante tett blir det mer skygge, mindre fuktighet og næring, noe som gir ugresset dårligere vekstvilkår.
  • Plant bunndekkende planter, disse vokser ikke i høyde, og tar opp plass der ugresset ellers ville festet seg.
  • Presis vanning. Bruk dryppvanning slik at du kun gir vann til de plantene du ønsker å gi næring.

Rotugress og frøugress - hva er forskjellen?

Vi deler ugress i to ulike kategorier, rotugress og frøugress.

Rotugress er planter med røtter i bakken. De sprer seg med dype røtter eller lange krypende stengler. For å få bukt med disse må du få opp så mye som mulige av røttene. Løvetann, brennesle, kveke, tistel og skvallerkål er vanlige typer rotugress.  

Frøugress ligger lagret i jorden eller sprer seg med vinden. Disse forebygges ved å fjerne de før blomsten dannes. Frøugress kan også forebygges ved å dekke til jorden med duk og bark, eller plante tett. Kamille, vassarve, syre og guldå er typisk frøugress.

De vanligste ugresstypene:

Løvetann – fjernes enklest med en spade eller ugressfjerner/løvetannfjerner. Pass på å få med hele roten.

Skvallerkål – denne kan klippes gjentatte ganger, det liker den nemlig ikke, eller trekkes opp med røttene.

Kveke – trekkes opp med røttene. Følg opp med ugressluking.

Nesler – eller brennesle bør tas tidlig i sesongen med en greip eller for hånd, husk hansker.

Løvetann - Skvallerkål - Kveke - Nesler

Kjemisk fjerning av ugress

 

På områder hvor du ønsker å fjerne alt ugress, som i innkjørsler, helleganger eller under terrasser, kan du bruke ugressmidler som dreper all vegetasjon og hindrer ny i å spire - et såkalt totalbrakkingsmiddel. Vær obs på at slike midler kan skade og drepe andre planter, så vær nøye med hvor du sprøyter. Les alltid etiketten før bruk. 

Mot ugress i plen finnes det flere gode alternativer innen plenrens. Best effekt får man ved bruk på våren, når temperaturen er over 10°C og det er slutt på nattefrost. Sprøyt eller strø helst før ugresset blomstrer, og bruk midler som er selektive i plen. 

Miljøvennlig fjerning av ugress

Ved å fjerne ugress mekanisk, velger du den miljøvennlige måten. Og når vi sier mekanisk tenker vi på fjerning av ugress med hender, spade, greip og ugressfjerner. Vil du gå hardere til verks kan du bruke en ugressbrenner. Da svir du ganske enkelt i noen sekunder til planten kollapser. På den måten bryter du ned celleveggen i planten og den vil dø av dehydering.

Det finnes også flere alternative råd for å drepe ugress, og to av de fungerer ganske godt.

  • Hell kokende varmt vann over ugresset og det vil visne og dø, helt kjemikaliefritt.
  • Bland sterk eddik (35%) med vann, en del eddik og to deler vann. Spray på ugresset.

Tips! Ved å la ugresset gro i en del av hagen, legger du til rette for våre pollinerende venner, bier, humler og sommerfugler. Les mer her.