Ønsker du å gjøre minimal innsats med gressplenen, og samtidig oppnå et godt resultat er robotgressklipper løsningen for deg. En robotklipper vil frigjøre tid og holde gressplenen din strøken hele sesongen. Klipperen programmeres enkelt med dager og tider for klipping, og takler kuperte gressplener opptil 4000 m².

Husk: Installasjon av robotklipper. 

Les Stihl/Viking sine råd for hvordan du tar hensyn til pinnsvin.

Hva slags robotklipper bør du velge?

Her er det få fasitsvar, men en rekke hensyn du bør ta. Før du tar turen på nett eller i butikk bør du vite størrelse på gressplenen, kuperinger og/eller hellinger i terrenget, hindringer og budsjett. I tillegg er det viktig å være klar over forskjellig egenskaper. Det kan være alt fra enkelhet i installasjon og god brukervennlighet, til gode klipperesultater og enkelt vedlikehold.

Robotklippere egner seg for plenareal fra 250 og helt opptil 4000 m². Har du en liten, til middels stor og flat gressplen fra 250 til 500 m² vil de minste robotklipperne være tilstrekkelig. Når størrelsen på gressplenen overgår 500 m² stilles det større krav til ytelse og kapasitet, og spesielt batterikapasitet.  

I denne sammenheng anbefales det å velge en gressklipper som er oppgitt å takle mer enn størrelsen på plenen din. Det fordi de ikke alltid klarer det maksimale klippearealet som produsenten oppgir. Hvor stort areal roboten rekker over, og hvor lang tid den bruker, kommer uansett mye an på plenen din. Klippetiden forlenges av mange hindre og ujevnheter i gressplenen.

God plan og presis installasjon

Det første du bør gjøre er å lage en plantegning av hagen din med eventuelle hindringer, som trær, sandkasse, planter, skråninger, med mer, og målsette denne etter beste evne. Da blir det lettere å velge rett modell eller få veiledning til rett modell i våre butikker.

Når du skal installere klipperen er det viktig å følge instrukser. Dette går blant annet på hvor ladestasjonen bør stå, hvordan ledningen skal legges ut, hvordan man unngår utforkjøringer, hvordan klipperen manøvrer seg rundt hindre, med mer.

Når klipperen er installert riktig skal den klippe uten problemer og gå automatisk til ladestasjonen når den trenger det. I teorien skal du ikke behøve å tenke noe mer på gressklipping. Du blir heller ikke forstyrret da de er meget stillegående. I tillegg er de miljøvennlige, og flere mener de etterlater et bedre resultat enn tradisjonelle gressklippere.

Alle robotklippere er bioklippere. Enkelt forklart betyr det at du ikke trenger å rake plenen, samtidig som det avklipte gresset fungerer som gjødsel.

Smarte og robuste

Robotklippere har forskjellig brukervennlighet. Noen klippere har egen app til mobil og nettbrett, mens andre programmeres direkte på displayet på klipperen. App gir et enklere brukergrensesnitt, men har gjerne færre funksjoner. Dette varierer.

Med app kan du blant annet slå av og på klipperen når du vil, uten at du er i umiddelbar nærhet til den. Du kan også endre klippetider, samt få varsling om noe er galt. Noen robotklippere har også værtidsur som gjør at klippetiden stilles automatisk etter hvor raskt gresset vokser.