04.01.2023 | Felleskjøpet

Vinteren her til lands kan være både kald, våt, sølete, salt, glatt, snøfylt og forblåst. Slik beskytter du hunden din mot vinterværet.

Ta vare på potene

Bruk en god potesalve

Gi potene ekstra kjærlighet under vinterhalvåret. Hard skare, is, smuss og veisalt sliter på tredeputene. En god potesalve beskytter godt. Smør eller spray potene i god tid før dere skal på tur slik at det rekker å trekke godt inn. Bruk gjerne potesokker når dere er på tur.

Klipp pelsen mellom tredeputene

Har du opplevd at hunden legger seg ned på tur og gnager på potene sine? Da har den mest sannsynlig fått isklumper i poten. Ved å klippe pelsen mellom tredeputene, blir det vanskeligere for snø å feste seg. Spesielt på hunder med mye pels fester snø seg og danner snøklumper i pelsen mellom tredeputene. Det er ubehagelig å gå på, men kan også føre til ising. Ising kan gi såre og sprukne poter, som er ubehagelig for hunden og tar lang tid å lege.

Klipp hundens klør

På vinterstid slipes ikke klørne like naturlig som de gjør på barmark. Man må derfor være mer påpasselig med å klippe klørne med jevne mellomrom. Lange klør er mer utsatt for å sette seg fast, sprekke, brekke og flise seg. Spesielt på hard skare og i kaldt vintervær. Neglebrudd er smertefullt for hunden, og må behandles hos dyrlege. Husk at ved å ha velstelte og korte klør unngår du lettere hull i potesokkene.

Les om kloklipp her

Unngå snøklumper i pelsen

Våt snø har en tendens til å feste seg som snøklumper i pelsen, spesielt på langhårete hunder. Du kan forebygge dette ved jevnlig pelsstell. Snøen fester seg lettere til flokete og tørr pels enn en glatt og velstelt pels. Bruk et dekken eller en såkalt heldress på tur, et tettsittende, glatt plagg som hindrer snøen i å feste seg i pelsen.  

Du kan også stusse pelsen på utsatte områder, som under magen, halsen, bena og mellom tredeputene.

Tips! Skal dere på langtur kan det være lurt å ha med et liggeunderlag, både som hunden kan hvile på uten å fryse, men også for å unngå at snø fester seg til pelsen.

Enkle grep etter tur

Etter turen bør du skylle eller tørke bort snø, is og salt fra poter og i pels. Forebygg gjerne ved å smøre tredeputene med potesalve.