11.02.2022 | Felleskjøpet

Hunder er flokkdyr og vil aller helst være sammen med flokken, men for at hverdagen skal gå rundt må hunden lære seg å være alene hjemme. Jo tidligere du starter treningen, jo lettere blir det for både deg og hunden din.

La valpen bli trygg

En valp trenger trygghet. Det viktigste og det første du må gjøre er å la valpen bli trygg på den nye flokken og det nye hjemmet.

Gi valpen sitt eget trygge sted

Det er viktig at valpen har sin egen plass hvor den føler seg trygg. Gi valpen en liggeplass et rolig sted, men ikke helt skjermet fra flokken. Det kan være et teppe, en hundeseng eller i et hundebur med åpen dør.  

Gradvis trening

Når valpen har falt til ro i sitt nye hjem med sin nye flokk kan du gradvis venne den til å være alene. Det er en fordel om valpen er trøtt, mett og mentalt stimulert når dere skal trene. Bruk gjerne plassen til hunden. Begynn helt i det små ved å forlate rommet, kom raskt tilbake, ros og gi belønning, men ikke gjør et stort nummer ut av det. Tren litt hver dag, øk gradvis tiden valpen er alene og avstanden til deg.

Vær tålmodig og rolig

Unngå å gå inn til valpen hvis den bjeffer, piper eller hyler. Vent til valpen er rolig, ros og belønn. Går du inn mens valpen lager masse lyd kan den fort venne seg til at det lønner seg. Du skal selvsagt ikke la valpen være urolig for lenge. Hvis den ikke roer seg, så kan du gå inn, men lat som ingenting, ikke hils, sett deg ned og «vær opptatt» med noe annet. Gå deretter ut av rommet igjen og begynn på nytt. Tålmodighet og repetisjon er nøkkelen. Det er viktig at alle i familien er konsekvente.

Forlat huset

Når valpen finner roen og slapper av i eget selskap kan du begynne å gå ut av huset eller leiligheten. Gi den gjerne en aktiviseringsleke fylt med noe godt som den kan jobbe med når du reiser. La den få tid til å roe seg. Hvis valpen sovner er det finte å vente med å gå inn til den har våknet, ros og belønn. Fortsett å trene litt hver dag, øk gradvis tiden valpen er alene med en halvtime-time hver gang.

Tips – bruk et kamera tilknyttet telefon eller en babycall til å både følge med på og kommunisere med valpen.

Aktivisering

Det er viktig at hunden får både mosjon og stimuli før og etter at den har vært alene. En god tur og en rolig lek med hjernetrim før du reiser og rikelig med tur, kos og lek når du kommer hjem igjen.

Hvor lenge kan hunden være alene hjemme?

Hunder er ulike, noen hunder trives ikke med å være alene, mens andre sover og har det fint. Men realiteten er at hunder er flokkdyr og enda viktigere er at primærbehov, som å gjøre sitt fornødne og være i aktivitet, vil melde seg. Mattilsynets råd er at en hund ikke skal være alene mer enn 6-8 timer om dagen.

Hjemme alene-trening for voksne hunder

Det er også mange voksne hunder som sliter med å være alene hjemme og fremgangsmåten her den samme. Disse hunden kan ha lært seg over lengre tid at det er greit å bråke eller ødelegge. Det vil ta litt tid å trene det bort, men det er mulig.

Tilvenning etter ferie og på nye steder

Etter en lengre ferie eller reise til en ny plass kan det være en fordel å gjennomføre den samme tilvenningen slik at hunden igjen venner seg til å være alene.

Unngå separasjonsangst ved tilvenning

Ved å gjennomføre denne gradvise treningen unngår du at hunden din utvikler separasjonsangst. Separasjonsangst viser seg ved at hunden blir stresset hvis den må være adskilt fra flokken. En sånn type stress kan lede til destruktiv adferd, for eksempel at hunden ødelegger ting når den er alene. Opplever du at det er vanskelig å trene hunden til å være alene hjemme eller har mistanke om separasjonsangst, kontakt din veterinær for råd.