Hjemme-alene trening er utrolig viktig fra dag en! Tenk du overtar en to måneder gammel valp, og når ferien er over, er den tre måneder, og skal da klare å være alene i mange timer. Det er ikke lett for en som har blitt revet bort fra mor og søsken, kommet på nytt sted til ny flokk- og så drar jammen de også, og de er helt alene i verden! Husk at hunden er et flokkdyr, og avhengig av flokken sin for å trives. Hvor du/dere er flokken.

Sitt eget sted

Det er viktig at valpen har sin egen plass, hvor den føler seg trygg, hvor den har tepper/seng. For eksempel under et bord, hvor duken henger ned over sidene, et bur med teppe over- og åpen dør, eller en stille krok i kjøkken/stue/gang/soverom- med åpne dører. Dette er hunden sin plass! Vi har ikke noe der å gjøre! Man kan legge godbiter på denne plassen, men la den være der alene! Valpen kommer den, når den vil ha selskap.

Og husk nå endelig ikke å «husje» bort valpen når den dilter etter deg. Du skal være privilegert! Den ser deg som leder, og ledere følger man! Klusser dere til det her, kan dere få problemer med innkalling senere. Men det er et annet kapittel!

Når trene?

Begynn alene-treningen når valpen er sliten og trøtt, og naturlig ligger på plassen sin. Du trenger ikke gjøre noe annet enn å gå inn i et annet rom, gå tilbake, og ros med en godbit. Neste gang lukker du døra, men åpner den med en gang, går tilbake til valpen, roser og belønner med godbit. Bli litt lenger borte for hver gang. Husk å gå bort å rose valpen etterpå, for å fortelle den at den har vært flink! Begynner den å pipe og klynke, har du gått for fort fram. Gå minst ett steg tilbake!

Neste steg er innkjøp av baby Call.
Da kan du gå helt ut av huset, og høre om valpen begynner å klynke eller bjeffe. Da kan du snakke til den gjennom baby call'en, og fortelle at du er i nærheten, og at den ikke trenger å bjeffe. Roer den seg, går du inn og belønner. Gjenta dette med lenger og lenger mellomrom.

Lange dager

Det blir nok fort veldig voldsomt for en liten tass å være så mange timer alene. Ofte er de ikke husreine engang. Det er flere alternativ; Har du en pensjonert nabo? Kan du ta den med på jobben? Kan den ligge i bilen? (Husk da varme/kulde!!) Kan du dra hjemom i lunsjen? Det finnes flere hundeluftefirmaer, eller at det er skoleungdom som er tidlig hjemme som kan hjelpe deg å lufte hunden en eller to ganger i løpet av dagen den første tiden hvor de trenger det mest.

Hjemme alene trening for voksne hunder

Det er også mange voksne hunder som sliter med dette, og fremgangsmåten her den samme. Men disse har da lært seg over lengre tid at det er greit å bråke eller ødelegge. Det vil ta litt tid å trene det bort, men det er mulig.
Enkelte raser er lettere disponert for hjemme-alene-redsel, mens andre får en "læring" på det.
For alle gjelder det først og fremst å ha et begrenset sted hvor de er trygge. Ikke la de gå i hele huset. Tenk hvor mye det blir å passe på om du er redd!! Mine liker bur med et teppe over (døra er åpen) eller ligge under et bord som det er duk på, og den henger litt ned over sidene, slik at det blir en "hule". Der er det alltid fred og ro. Og der får de alltid godbitene, eller et tyggeben og liknende.

Start på samme måte; gå ut døra, eller bare inn i et annet rom. Kom straks tilbake, slik at ikke hunden får begynt å pipe eller bjeffe. Ros hunden at den er i ro. Dere må aldri komme inn igjen når hunden bjeffer eller uler! Det vil forsterke problemet. Om det går greit å være utenfor døra ett minutt eller to uten at den reagerer, er neste steg også her å kjøpe en baby-call. Da kan dere gå litt lenger unna, og samtidig høre hunden. Begynner den å pipe, går det an å si for eksempel "at nå må han være rolig- vi er her vi" i en rolig og koselig tone. Skulle den ikke gi seg selv om dere snakker til ham gjennom baby-call'en, har dere gått for fort fram. Om hunden ikke sier noe, drøyer dere litt lenger for hver gang, og går inn og roser.

Hunder har ikke samme tidsbegrep som oss, så etter en halv time er de like glade som etter flere timer for å se oss igjen!

Lykke til med treningen!