21.08.2015 | Felleskjøpet

Hjemme-alene trening er utrolig viktig fra dag en. Tenk at du overtar en to måneder gammel valp, og når ferien er over, er den tre måneder, og skal da klare å være alene i mange timer. Det er ikke lett for en som har blitt revet bort fra mor og søsken, kommet på nytt sted til ny flokk- og så drar jammen de også, og de er helt alene i verden! Husk at hunden er et flokkdyr, og avhengig av flokken sin for å trives. Nå er du/dere flokken. 

Gi valpen sitt eget trygge sted

Det er viktig at valpen har sin egen plass, hvor den føler seg trygg og har tepper/seng. For eksempel under et bord, hvor duken henger ned over sidene, et bur med teppe over- og åpen dør, eller en stille krok i kjøkken/stue/gang/soverom- med åpne dører. Du kan legge godbiter på denne plassen, men la den være der alene. Valpen kommer til deg når den vil ha selskap.

Og husk nå endelig ikke å «husje» bort valpen når den dilter etter deg. Føl deg heller priviligert. Den ser på deg som leder, og ledere følger man. 

Tren valpen på å være alene i 7 steg

 1. Begynn alene-treningen når valpen er sliten og trøtt og ligger på plassen sin.
 2. Gå inn i et annet rom, gå tilbake, og ros med en godbit.
 3. Neste gang lukker du døra, men åpner den med en gang, går tilbake til valpen, roser og belønner med godbit. Bli litt lenger borte for hver gang.
 4. Husk å rose valpen etterpå for at den har vært flink.
 5. Begynner den å pipe og klynke, har du gått for fort fram. Gå minst ett steg tilbake.
 6. Neste steg er innkjøp av baby call. Da kan du gå helt ut av huset, og høre om valpen begynner å klynke eller bjeffe. Da kan du snakke til den gjennom baby call-en, og fortelle at du er i nærheten, og at den ikke trenger å bjeffe.
 7. Roer den seg, går du inn og belønner. Gjenta dette med lenger og lenger mellomrom.

La andre passe hunden

Det blir nok fort veldig voldsomt for en liten tass å være så mange timer alene. Ofte er de ikke stuereine engang. Hunden bør luftes 1-2 ganger mens du er borte. Sjekk disse alternativene til hundepass. Kan du f.eks: 

 • La en pensjonert nabo passe eller skoleungdom som er tidlig hjemme
 • Ta den med på jobb/skole 
 • La hunden ligge i bilen (Husk da varme/kulde)
 • Dra hjem fra jobb eller skole i lunsjen
 • Eller bruke et hundeluftefirma

Hjemme alene-trening for voksne hunder

Det er også mange voksne hunder som sliter med å være alene hjemme og fremgangsmåten her den samme. Disse har da lært seg over lengre tid at det er greit å bråke eller ødelegge. Det vil ta litt tid å trene det bort, men det er mulig. Enkelte raser er lettere disponert for hjemme-alene-redsel, mens andre lærer det. Ikke la de gå i hele huset. En redd hund vil da få ekstra mye å passe på. 

Husk at hunder ikke har samme begrep om tid som mennesker. Etter en halv time er de like glade som etter flere timer for å se oss igjen.

Lykke til med treningen!