21.02.2018 | Felleskjøpet Agri

Hundefôr er et eget fag med egne utvikling- og forskningsmiljøer. Bakgrunnen for dette er det enorme spennet i raser, størrelser, pelstyper, aktivitetsnivå, helsetilstand, med mer. Alt fra såkalte veskehunder, til store, sterke arbeidshunder.

– Du bør legge ned en innsats når du skal velge fôr til hunden din for første gang. Det samme gjelder hvis du skal bytte fôr. Det er mange ting å ta hensyn til, sier Maren Dahl, kategorisjef for kjæledyr i Felleskjøpet Agri.

Innhent kunnskap, og ikke gå i fôrfella

Som helt fersk hundeeier bør du forhøre deg med noen som kjenner hunderasen, gjerne oppdretter, fagmiljøer eller veterinær. De kan hjelpe deg med viktige elementer, som mengde, fôrtype og andre styrker og svakheter hos din type hund.

– Hunder er i utgangspunktet ikke kresne i matveien, men de lærer fort at det kan være lurt å vente på noe annet enn de brune tørrfôr-kulene. Som hundeeier kommer du fort inn i en ond sirkel, og lærer hunden forskjell på smaker. Hundens luktesans er langt bedre enn hos mennesker. Den bruker de til å tigge til seg andre alternativer enn det som ligger i matskålen, sier Dahl.

– Videre bør næringsinnholdet matche aktivitetsnivået. Jakt- og trekkhunder forbrenner naturligvis vesentlig flere kalorier enn rolig innehunder. Valg av fôr i forhold til livstadige og livsstil bør derfor stå høyt på prioriteringslisten når man skal velge fôrtype, fortsetter Dahl. 

Fôrsekken – en sjekkliste

Generelt bør hundemat inneholde næringsstoffer fra animalske kilder, som kylling eller fisk. Grunnen til det er at det er høyere næringsopptak på proteiner og fett fra animalske råstoffer.

– Les fôrsekken grundig. Næringsinnholdet er ramset opp under den tekniske informasjonen. Her er også innholdet rangert. Hvis listen starter med kylling, fisk, kalkun eller lignende er det mest av dette innholdet. Starter derimot listen med mais, hvete, ris eller lignende er det et mer næringsfattig fôr, som i de fleste tilfeller betyr at du må fôre mer, sier Dahl.

– Det viktigste er at hunden får et fôr som fungerer. Dette ser du best på pels og potekvalitet. Potene skal være myke, ikke sprukne, avslutter Dahl.

Dahls 12 råd til fôring av hund: 

 1. Velg et fôr med ernæringsmessig innhold som er basert på hundens alder, størrelse, livsstadier og aktivitetsnivå.
 2. Tørrfôr kan gis tørt, tilsatt vann eller oppbløtt i lunkent vann i ca. 20 minutter.
 3. Tilpass dagsrasjonen i forhold til aktivitetsnivå og hundens hold/kondisjon.
 4. Gi fôr to ganger daglig.
 5. Om ikke hunden starter å spise med en gang bør du fjerne maten etter kort tid og vente til neste måltid. Ikke la maten stå fremme, og ikke gi noe alternativ.
 6. Vask fôrskåla mellom hvert måltid.
 7. Begrens mat fra eget bord, men det er greit å gi proteinrikt kjøtt og fisk, samt fett som hunden kan forbrenne. Unngå krydret mat, melholdige matsorter og kokte bein.
 8. Ikke gi hunden sjokolade, søtsaker, løk eller druer.
 9. Godbiter og snacks av god kvalitet bør kun gis som belønning, og i begrensede mengder.
 10. Skifte av fôrtype bør gjøres gradvis med innblanding av nytt fôr over flere dager.
 11. Sørg for at hunden har fri tilgang på rent og friskt vann hele døgnet.
 12. Fôr gjerne flere hunder sammen. Konkurranse om maten er sunt.