Julepynt er gjerne alt fra ledninger til kuler og dekorasjoner og kan være farlig for dyrene. Den er fin å se på og morsom å leke med for hunder og katter. Glass, kuler, lys og ledninger kan fort knuse i møte med tenner og klør og skade dyrene stygt. For å unngå julebesøk av veterinær og elektriker, tenk på kjæledyret når du pynter til jul – spesielt om du har valp eller kattunge.

Velg julepynt og plassering med omhu

Fest alle lys og pynt på juletreet så høyt oppe at ikke hunden eller katten kommer til. Du kan f.eks. sette juletreet i et rom hvor dyret ikke har adgang. Benytt helst stikkontakter øverst på veggen eller i taket, om du har. Ledninger på gulvet kan fort bli en fristelse for hund eller katt. Det kan gi varige skader og i verste fall koste dem livet.

Pass på juletreet - det kan velte

Tenk også på at juletreet kan velte over en ivrig firbeint som svinser med halen. Skru en krok i taket over juletreet, eller i taklisten. Dra et sterkt fiskesnøre gjennom kroken og fest til toppen av treet. Da blir treet stående selv om det blir dunket til eller dratt i, enten av et dyr eller et lite barn med ivrige hender.

Heng opp uknuselig pynt

Om du synes treet blir nakent uten pynt på de nederste greinene, finnes det masse flott pynt i tre, stoff eller papir som et tryggere alternativ. Unngå alt som kan knuses på dette området, og dropp spiselig julepynt. Ingen av delene er bra for hundens eller kattens mage eller tenner. Barnåler som drysser fra treet kan dessuten gi sår i poter. Støvsug derfor ofte, og sjekk at dyret ikke har fått nåler under potene.

Plasser giftige blomster unna dyrene

Mange av julens blomster og planter, som julestjerne, misteltein og svibler er flotte å se på, men også svært giftige. Plasser derfor disse på steder dyrene ikke når opp eller kommer til. Vær obs på levende lys, tent peis og varme gryter og stekeovnen. For en hund kan et stearinlys ligne et tyggebein.  Det skal ikke mer enn et sekund til med uoppmerksomhet til før pels og hus står i flammer.

Riktige julegaver for kjæledyret

Gi hunden eller katten noe som gjør de fornøyde lenge. Små godbiter er alltid populært, men blir fort spist opp. Noe å gnage på av litt størrelse gir dyret noe å holde på med over lengre tid. Husk at enkelte tyggebein og snacks til hund og katt kan lukte sterkt, så om du vil la den firbeinte kose seg med julegaven midt i stuen er det kanskje lurt å droppe tørrfisken?

Tips til julegaver for hund, katt, kanin og hest

  • Til katten: Lekemus, kattegress, klorestokk.
  • Til hunden: Kong til å fylle med godbiter, bamse lager for hund som er sikker å bite i, knute
  • Til kanin: Vitamin-kolbe til å gnage på, gnagerblanding
  • Til hest: En god blanding av epler og gulrøtter, Lick-it slikkestein

Slik pakker du inn gaver til kjæledyrene

Pakk gavene inn i melkekartonger som tapes godt sammen i enden. Stikk noen hull på den slik at dyret kan lukte seg fram til sin gave. Bruk gråpapir eller julepapir utenpå. Leker beregnet for hund og katt av god kvalitet gir dyret mye varig glede. En ball, knute, klorebrett og lekedyr er trygge og gode valg uten farlige biter eller fyll.

Ikke gi kjæledyret menneskemat

Pass på at middagsgjester ikke gir dyret ditt mat beregnet for mennesker. Mange av oss mener det godt, og ønsker at dyret også skal få kose seg litt ekstra. Vår julemat er imidlertid fet, salt og krydret, og lite heldig for hunde- eller kattemagen. Spesielt bein fra kalkun, kylling, ribbe og pinnekjøtt (får) kan flise seg opp og skade magesekk og tarmer. Enkelte kan reagere med kraftig diaré, og sette bein i halsen. Gi heller dyret «det lille ekstra» i form av litt ekstra god hunde- eller kattemat. 

Vær særlig obs på innpakningspapir og -tråd

På julekvelden blir det fort leven og mye som skjer, spesielt om man er mange samlet og med spente barn som pakker opp gaver. Pass likevel på at ikke innpakningsbånd og papir blir liggende rundt slik at dyret kan få tak i det. Både hunder og katter er svært glad i bånd, men om de tygger på det kan det sette seg fast i magen, snøre sammen tarmene og gi store skader. Skulle du oppdage bånd som stikker ut fra hals eller rumpe – ikke forsøk å dra det ut. Oppsøk veterinær.

Sørg for nok aktivitet og frisk luft i julen

Tiden før jul er travel og stressende for de fleste, men ikke glem at dette fort smitter over på hunden eller katten, som ikke skjønner stort av hva som foregår. Ta deg en pust i bakken sammen med dyret, og pass på at den firbeinte får ut energien. La hunden eller katten lete etter godbiter inne og ute, lær den noen triks og lek ute. I romjulen kan det fort bli late dager med underholdning på TV og god mat, men også i denne tiden er det viktig at hunden får brukt energien og får frisk luft – noe som også gagner deg som eier.

Tilpass aktivitet til din hund

Gå turer tilpasset hundens størrelse, alder og energinivå, ta den med i skogen eller avtal med andre hundeeiere å møtes et sted hvor hundene kan løpe løs og leke fritt. Skiturer er også flott mosjon for hund og eier. For katt er det viktig med frisk luft, men husk at kulde og snø kan være krevende for katten om den ikke er vant til å være ute på egenhånd.