21.08.2017 | Felleskjøpet

Det finnes en hanske for hver hånd og et hvert formål. Gjennom årelang testing har det blitt utviklet et bredt spekter hanskematerialer som gir unike egenskaper og beskyttelse til spesifikke formål

Enkelte materialer kommer med naturlige egenskaper fra naturens side. Andre har blitt fremstillet syntetisk for spesifikk bruk, eller i kombinasjonsblandinger. 

Naturmaterialer

Bambus

Bambus er en naturfiber med mikrobe- og sopphemmende egenskaper som bevares selv etter mange vask. Sammenlignet med bomull kan bambusfiber absorbere fuktighet 3–4 ganger raskere og 60 % større mengde, og bambus tørker dobbelt så raskt. Bambus irriterer ikke huden, så hansker i denne fiberen kan være et alternativ for personer med allergi og sensitiv hud.

Bomull

Bomull er en plantefiber som absorberer fuktighet godt, er enkle å vaske, blir ikke elektrisk ladet (statisk elektrisitet) og deres egenskaper forandres ikke ved temperaturer under 150 °C. Bomullshansker kan brukes som innerhanske for bruk rett på huden.

Skinn

Skinn er sterkt, formbart og smidig, med ekstremt pustende egenskaper. Det har dessuten evnen til å absorbere fuktighet som gjør at en skinnhanske sjelden føles fuktig, men tørr og behagelig i stedet. For å mykgjøre skinnet tilsettes Krom i garveprosessen. Dette kan utløse allergier hos enkelte brukere. Det er derfor spesifisert en øvre grenseverdi for “Krom VI” innholdet i skinn/ spalthansker. EN 420 definerer verdien til å ikke skulle overstige 3 mg/kg Krom VI.

Skinn kan deles inn i spalt eller narv. Før huden garves og blir til skinnmateriale, spaltes den i to lag. Av det ytre hudlaget får man narv eller nappa, av det indre spalt eller ruskinn. Hud har ulike egenskaper avhengig av hvilken del av dyret det har sittet på, og hud fra sidene har de beste sliteegenskapene. Hud fra skuldre har gode sliteegeskaper, men er dårligere enn sidespalt. 

Narv/nappa

Narv/nappa er slitesterkt, mykt, følsomt og fuktighets-absorberende. Det er derfor et glimrende valg for f.eks. monteringshansker hvor krav til fingerfølsomhet er høy.

Spalt/ruskinn

Spalt/ruskinn har en grovere overflate enn narv. Den finnes dessuten i mange ulike tykkelser og tåler godt varme. Det gjør spalt til et utmerket materiale i arbeidshansker for grovere håndtering eller sveisehansker som skal tåle ekstra varme og gnister.

Geiteskinn

Geiteskinn har et detaljert og narvet utseende som særmerker seg ved å være smidig, tynt og relativt slitesterkt.

Svinenarv

Svinenarv skiller seg ut fra andre skinntyper ved å ha relativt store bustporer tilfeldig spredt, samt folder og et grovt mønster. Ettersom bust vokser opp fra relativt dyptliggende lag, har svinenarv små, gjennomgående kanaler som øker vanngjennomtrengelighet og oppmyking. Skinnet har god slitestyrke og lang levetid, men lav elastisitet.

Oksenarv

Oksenarv gir smidig skinn med attraktivt utseende som er svært sterkt. Okseskinn er grovere, tykkere og fastere enn kalveskinn, samt mindre vanngjennomtrengelig enn svinenarv.

Oksespalt

Oksespalt er et skinn med ru overflate som tåler varme opp mot 150 °C. Det er dessuten mykt, smidig og fint, med gode fysiske og mekaniske egenskaper. Overflaten på oksespalt har små, traktformede bustporer som er nesten usynlige ettersom de er dekket av lengre hår.

Lateks

Lateks er et elastisk og svært slitesterkt materiale som gir god beskyttelse mot de fleste basiske produkter og rengjøringsmidler. Den unike elastisiteten gjør at lateks naturlig tilpasser seg ulike håndformer. Ulempen ved lateks er sammensetningen som inneholder proteiner og kjemiske allergener.

Syntetiske materialer

Nitril- Allergikernes alternativ til latekshansker

Nitrilhansker ble utviklet som en løsning for den voksende gruppen av lateksallergikere. Nitril ligner lateks når det gjelder komfort og evne til å tilpasse seg håndformen; men mangler samme grad av elastisitet, slik at det er viktig å velge hansker i riktig størrelse.

Nitrilhansker er mye brukt på maskinverksteder og i husholdninger i tilfeller der det er direkte kontakt med smøremidler, bilbensin eller andre kjemikalier. De er godt egnet til bruk ved høye temperaturer. 

Neopren

Neopren er syntetisk kloroprengummi som er tungt antennelig, slitesterkt og motstandsdyktig mot olje og løsemidler. Det har gode varmebeskyttende egenskaper, og jo tykkere neoprenet er, dess bedre er varmebeskyttelsen. Derfor benyttes det ofte til hanskemansjetter og produksjon av kulde- og fuktighetsbestandige hansker.

Vinyl- Et økonomisk og hudvennlig valg for lav-risiko aktiviteter

Vinyl er ikke like slitesterk og strekkbar som lateks eller nitril, men er et billigere alternativ til lateks og nitril. På den andre siden inneholder vinyl kun naturlige gummiproteiner eller kjemiske akselleratorer, og er derfor det mest hudvennlige materialet som finnes.

Vinylhansker passer for aktiviteter som ikke krever spesielt høy presisjon, og et perfekt valg for aktiviteter med lav risiko.

PVC- Slitesterk favoritt i arbeidstøy

PVC er polyvinylklorid, som fremstilles av olje og bordsalt. Et svært slitesterkt materiale som kan anta en hvilken som helst farge, oppviser god kjemisk motstandsdyktighet, lav antennelighetsklasse og god UV-motstandsdyktighet. Det er omfattende brukt i produksjonen av arbeidshansker.

Polyuretan (PU)

Polyuretan (PU) er termoplastisk elastomer, et svært elastisk materiale med gode antifriksjon-egenskaper. En hanskehåndflate formet av fast polyuretan er tynn, rett og fleksibel og slipper gjennom luft, slik at hendene holder seg avkjølt og tørre.

MicroSkin Shield®

MicroSkin Shield® er et svært elastisk materiale med gode antifriksjonsegenskaper, hvor kjernen består av en usedvanlig sterk, slitesterk og vannavstøtende polyestertråd. Det sikrer mykhet og perfekt grep på ulike overflater og god motstand mot vann og fett.

MacroSkin Pro®

MacroSkin Pro® er et elastisk og mekanisk sterkt materiale som kan brukes til en rekke formål. Det er mykt og tynt med en forholdsvis glatt overflate som er behagelig mot huden.

KR-Grip®

Et sterkt og mykt strikket materiale av polyester og bomull som gir godt grep og hindrer krølling. Har en spesiell overflatestruktur i PVC holder fuktighet ute ved arbeid i våte omgivelser.

Typhoon®

En lett og svært sterk (strekkfast) fiberkombinasjon med aller høyeste skjærebestandighet som er 10 til 15 ganger sterkere enn stål, og opptil 40 % sterkere enn aramidfibre.

Protex®-membran

Denne membranstrukturen hindrer vanndråper i å komme inn, samtidig som svette lett fordamper ut. Resultatet av denne prosessen er en ugjennomtrengelig, vindtett og «pustende» membran.

Cordura®

Svært solid og slitesterkt materiale med lang brukstid. Materialet er bestandig mot flekker, enkelt å rengjøre og har et usedvanlig høyt styrke-vekt-forhold.

Kevlar®

En para-aramidfiber som er skjærebestandig og ikke-brennbar, samtidig som det er bøyelig og lett. Brukes mye i skuddsikre vester, klær til militært bruk, samt varme- og skjærebestandige hansker.

I Felleskjøpets avdeling for klær, sko og verneutstyr finner du et utbredt sortiment arbeidshansker til helårsbruk.