30.06.2015 | Felleskjøpet

Vedlikehold av ytterklær er avgjørende for at plaggene skal fungere optimalt og vare lengst mulig. Uansett om du sverger til den gamle turjakken, eller har kjøpt deg teknisk skallbekledning, holder klærne lenger med riktig behandling.

Vask og vedlikehold av bomull

Impregnering av bomull gjør ikke stoffet vanntett, men vannavstøtende. Fordelen er at stoffet ikke trekker til seg vann som en svamp. Vask av bomull vasker ut impregnering. Du bør derfor impregnere klærne etter hver vask. Videre bør du tenke på følgende:

  • Vreng klærne før vask for å redusere slitasje på stoff og farge.
  • Vask på 40-60 grader.
  • Impregner etter vask med flytende middel eller spray.

Spray-impregnering er vanskelig å fordele jevnt. Her er flytende enklere. Spray-impregnering gjør plagene vannavisende på yttersiden og vil derfor ikke hindre klærnes pustende egenskaper. Flytende impregnering gjør på sin side stoffet vannavvisende både på ut- og innsiden, og kan dermed redusere pustende egenskaper.

Vask og vedlikehold av skallbekledning

Ved vask av skallbekledning er det viktig å bruke et mildt vaskemiddel og ingen skyllemiddel. Skyll gjerne en ekstra gang i vaskemaskinen for å fjerne såperester. Du trenger ikke være redd for å vaske denne typen klær jevnlig.

Merk deg at en del flekkfjerningsmidler kan ødelegge fargen på skallbekledningen. Hvis du skal/må bruke dette bør du først sjekke på et sted som ikke er veldig synlig. Videre bør du tenke på følgende:

  • Bruk lav hastighet på sentrifugen.
  • La klærne i størst grad drypptørke etter vask.
  • Hvis du må impregnere på nytt, noe som ikke alltid er nødvendig, må du bruke spray-impregnering som er beregnet for pustende, syntetiske materialer. 

Rifter eller skader i skallbekledning

Nål og tråd bør ikke benyttes til skallbekledning. Det fører kun til flere hull og flere steder for vannet å komme inn. Gå derfor til innkjøp av egnede reparasjonssett hvor du ikke må perforere klærne.