27.10.2020 | Felleskjøpet

Her finner du en enkel guide som forklarer hvor mange grader ulike plagg og materialer bør vaskes på for at de skal bli helt rene – og holde seg fine.

Fasit på hvor mange grader klær skal vaskes på, finner du som oftes på plagget. Det er viktig å sjekke vaskesymboler og alltid følge anvisningen for at klærne skal holde seg fine vask etter vask. Er du likevel usikker, er en god regel å alltid vaske klær etter det mest ømfintlige materialet i plagget. Har du for eksempel en genser med 5 prosent alpakkafiber, skal genseren vaskes som ull.

Hva skal ull vaskes på?

30 grader varmt vann vil kjennes kaldt mot huden – men det er likevel varmt nok når man skal vaske ull med et effektivt ullvaskemiddel som Milo. Skjøre naturmaterialer som ull, silke, chiffon og lin bør alle vaskes på 30-40 grader med spesialvaskemiddel for ull.

Noen sverger fremdeles til å vaske silkebluser og hjemmestrikk for hånd, men moderne vaskemaskiner rengjør faktisk mer skånsomt enn håndvask. Bruker du et maskinprogram for finvask eller ullvask med lav sentrifugering, så sliter det minimalt på tøyet.

Hvor mange grader skal man vaske vanlige klær på?

Dongeribukser, t-skjorter og gensere i bomull og syntetiske materialer kan alle stort sett vaskes på 40 grader. Husk å skille mellom mørke og lyse farger, og vask gjerne nye fargesterke plagg for seg selv de første gangene, så ikke overflødig farge smitter over på annet tøy. Bruk et vaskemiddel som inneholder blekemiddel til lyst tøy, og et vaskemiddel som bevarer fargene til kulørtvask.

Hva med håndklær, sengetøy og undertøy?

På 60 grader dør sengemidd og de fleste bakterier. Når du skal vaske sengetøy, undertøy og håndklær, er det anbefalt å holde minst denne temperaturen for at det skal bli helt rent. Dyner og puter bør også vaskes på 60 grader såfremt de tåler det.

Spytt, oppkast og avføring

Med sykdom i familien, er det ekstra viktig å tenke over hvilken temperatur du bør vaske klær på. 40 grader er ikke nok til å bli kvitt alle bakterier, og er det plagg med for eksempel oppkast i klesvasken, vil bakteriene spre seg til resten av tøyet i maskinen. Spyl derfor klærne så godt som mulig på forhånd, og vask de skitne plaggene separat på så høy temperatur som mulig – helst over 60 grader.

Miljøvennlig klesvask

Det er mer miljøvennlig å vaske ved lavere temperaturer. Og vasker du full maskin, trenger du heller ikke kjøre den så ofte. Husk at du skal ha plass til en knyttneve mellom klærne og taket på trommelen for at klesvasken skal bli helt ren. Å vaske full maskin sparer vann, strøm, vaskemiddel og miljøet. Med et tilpasset vaskemiddel og vaskeprogram, holder i tillegg klærne seg nuppefrie og fine ekstra lenge. Da slipper du å kjøpe nytt like ofte – og plaggene kan selges eller få nytt liv som arvetøy eller redesign hvis du går lei.

Trenger man å vaske klær på 90 grader?

Vaskemaskinen din har også godt av å bli brukt på kokvask (over 85 grader) jevnlig, da dette dreper så godt som alle bakterier. Dersom man kun kjører maskinen på lavere temperaturer, vil bakteriene som samler seg i trommelen kunne føre til sur lukt i tøyet.

Når du skal vaske klær på 90 grader, er det håndklær, kluter og sengetøy i bomull som tåler det best, men den høye temperaturen vil kunne slite ekstra på materialet og fargen. Det er viktig å også rense maskinen med maskinrens jevnlig for at vaskemaskinen skal fungere optimalt og vaske tøyet helt rent. Bruk gjerne OMO Maskinrens til dette formålet.

Hva når vaskeanvisningen sier noe annet?

Sier vaskelappen at silketrusene skal håndvaskes i kaldt vann? Eller at badehåndkleet ikke tåler mer enn 30 grader? Klesvask på 40 grader eller lavere, dreper ikke alle bakterier. Og å ikke følge vaskeanvisningen, kan ødelegge fasongen og fargen på klærne. Derfor er det smart å sjekke vaskelappen når du handler inn, og se etter undertøy, sengetøy og håndklær av bomull. Det tåler stort sett fint å bli vasket på minst 60 grader.