22.05.2020 | Felleskjøpet

Pinnsvinet er fredet. Til forskjell fra mange andre dyr, flykter ikke pinnsvinet når den kjenner seg truet, men ruller seg sammen til en ball. Da kan robotgressklipperen gjøre stor skade. For å forsikre seg om at du ikke skader pinnsvin, er det viktig at du kun bruker robotgressklipperen på dagtid når pinnsvinet sover eller hviler. 

Ikke kr robotgressklipperen om kvelden og natten 

Kjører du robotgressklipperen på kvelder og netter når pinnsvinet er ute og rører på seg og leter etter mat, kan den gjøre stor skade. Ikke minst om det er en hunn som skades – da risikerer hele kullet hennes å dø. En god tommelfingerregel er derfor å bare ha gressklipperen i gang mellom 10 og 16 på dagtid. 

Lag et sommerhi med en løvhaug 

Det er også flere ting du kan gjøre for at pinnsvinene skal fortsette å trives i hagen din. Unngå å bruke plantevernmiddel i hagen og pass på at du skaper områder i hagen der pinnsvinet kan trives. La for eksempel løvhauger under busker ligge. Der kan pinnsvinet bygge et sommerhi. 

Pinnsvinet spiser mye insekter og meitemark, men vil du gi den litt ekstra mat, går det veldig fint å sette ut litt kattemat eller andre matrester. Sett gjerne ut en skål med vann også, men ikke melk, for det klarer ikke pinnsvinets mage å fordøye.

Bygg et vinterhus til pinnsvinet

Du kan bygge et eget hus til pinnsvinet som det kan bo i om vinteren. Skal du bygge det helt selv, utform inngangen slik at grevlinger ikke kan komme inn. Huset må være beskyttet mot vær og vind, og plassert på et svalt sted med god drenering.

Pass på at luftehull ikke kan tettes av snø. Pinnsvinet vil bruke huset året rundt for å hvile, føde og overvintre – så legg gjerne tørt gress og løv i huset. Felleskjøpet selger også ferdighus fra Green Vikingsom er tilpasset pinnsvinet.