05.04.2022 | Felleskjøpet

Hvor ofte du bør vanne avhenger av hvor varmt og fuktig det er og hvor etablert plenen din er.

Nylagt plen krever mer

En nyanlagt gressplen krever mer stell. Hvis ikke været er slik at gressfrøene trives, må du hjelpe til. De første ukene er kritiske. Frøet begynner å spire når det kommer i jorden og har tilgang til fuktighet. Blir det tørke, er det best å vanne, ellers risikerer du snart at du må anlegge ny gressplen. Legg gjerne ut en fiberduk som kan holde på fuktigheten.

Nylagte plener bør vannes lite og ofte, et par ganger om dagen om nødvendig. Vanner du for mye på en gang, flyter frøene opp og samles i hauger. 

Også med ferdigplen er det viktig å vanne lite og ofte under etableringsperioden.

Etablerte gressplener er mer slitesterke

En godt etablert gressplen tåler tørre og varme dager bedre. Den har røtter som går dypt og vet hvordan den skal overleve ved å lete nedover etter fuktighet. Men hvis du ser at den gode gamle plenen gulner, da bør du vanne. Vanne rikelig når du først vanner. Jorden skal ikke bare bli fuktig, men mettet med vann. Denne gjennomvanningen kaller man for rotbløyte. Da tvinger du røttene til å søke nedover. Skvettvanning fører nemlig til kortere røtter og en tørkesvak plen.

Et tips er å plassere en regnmåler litt unna vannsprederen. Når den kommer opp i 3 centimeter, flytter du sprederen til neste sted.

Når bør man vanne

Vann helst i overskyet vær. Er det varmt og mye sollys, så kan du vanne tidlig om morgenen eller på kveldstid. På dagtid når det er sterkt sollys fordamper mye av vannet uten å gjøre noen nytte.

Mange måter å vanne plenen på

Det finnes flere måter å vanne på. Du kan velge å vanne med vannkanne, hageslange, spreder eller med et automatisk sprinkelsystem.

Se vårt utvalg av vanningsprodukter.

Husk vanningsforbud

Før du vanner, er det lurt å forsikre deg om at det ikke er vanningsforbud i kommunen der du bor. Vi ønsker deg en god sommer med grønt gress mellom tærne.