Nylagt plen krever mer

En nyanlagt gressplen krever mer tid, stell og riktig klima. Hvis ikke været er slik at gressfrøene trives, må du hjelpe til. De første ukene er kritiske. Frøet begynner å spire når det kommer i jorden og har tilgang til fuktighet. Blir det tørke, er det best å vanne, ellers risikerer du snart at du må anlegge ny gressplen. Legg gjerne ut en fiberduk som kan holde på fuktigheten.

Nylagte plener bør vannes lite og ofte, et par ganger om dagen om nødvendig. Vanner du for mye på en gang, flyter frøene opp og samles i hauger. Vent med å klippe den nye gressplenen til den er ca. seks centimeter høy.

Etablerte gressplener er mer slitesterke

En godt etablert gressplen tåler tørre og varme dager bedre. Den har røtter som går dypt og vet hvordan den skal overleve ved å lete nedover etter fuktighet. Hvis du ser at den gode gamle plenen gulner, har du antagelig klippet den for kort. Da bør du vanne en gang i uken, helst tidlig om morgenen eller på kveldstid. På dagtid fordamper mye av vannet uten å gjøre noen nytte. Det er dessuten viktig å vanne rikelig når du først vanner. Da tvinger du røttene til å søke nedover. Et tips er å plassere en regnmåler litt unna vannsprederen. Når den kommer opp i 2,5 centimeter, flytter du sprederen til neste sted.

Mange måter å vanne plenen på

Det finnes flere måter å vanne på. Du kan velge å vanne med vannkanne, hageslange, spreder eller med et automatisk sprinkelsystem.

Se vårt utvalg av vanningsprodukter.

Husk vanningsforbud

Før du vanner, er det lurt å forsikre deg om at det ikke er vanningsforbud i kommunen der du bor. Vi ønsker deg en god sommer med grønt gress mellom tærne.