18.06.2015 | Felleskjøpet

Lag ditt eget saft og syltetøy, og får en sunnere variant enn de ferdigproduserte. Det inneholder mindre sukker og tilsetningsstoffer og mer frukt og bær. Smak deg frem og finn din egen favoritt. Kun fantasien setter grenser for hvilke smakskombinasjoner du kan prøve.

Oppskrift på solbærsaft med rips

Ingredienser

  • 1 kg rips
  • 3 kg solbær
  • 350gr sukker pr kilo

Slik gjør du:

  • Bruk saftkoker og følg instruksjonen. Vannet må koke/dampe hele tiden. Pass på å etterfylle med kokende vann, altså det vannet som fordamper.
  • Legg bær og sukker lagvis, det er helt greit å ha med små stilker. Sukker gir mer smak og saft ut av bærene.
  • Etter ca 1 ½ time skal bærene ha dampet seg godt og saften skiftet farge. Tøm da beholderen gjennom gummislangen. Husk at jo lenger man damper bærene, jo mer saft får man.
  • Fyll på rene saftflasker og kork flaskene. Sett gjerne flaskene på et håndkle eller pledd, da risikerer du ikke at flaskene sprekker.

 

Grunnoppskrift syltetøy

 Velg bær etter egen smak eller etter hva som er tilgjengelig. Her har du tre ulike varianter av grunnoppskriften, tilpasset hvor mye du vil lage og hvor søtt du vil ha syltetøyet ditt. 

Ingredienser

  • 2 liter bær
  • 1 kg syltesukker

Mindre søtt syltetøy

  • 4 liter bær
  • 1 kg syltesukker

NB! Her kan det være nødvendig å forlenge koketiden.

Mindre mengde syltetøy

  • 500 g bær
  • 3 dl syltesukker

Slik gjør du:

Skyll og rens bærene. Bland bær (store bær deles) og syltesukker i en kasserolle, og kok i 3–10 minutter avhengig av bærtype. Syltetøyet skal ikke være for fast, men heller ikke for flytende. Skum godt av, og hell over på varme, rene glass. Sett på lokk, og oppbevar kjølig. 

Pass på at du har nok oppbevaringsprodukter til å ha saften og syltetøyet i. Et nyttig tips er å merke krukker og glass med hva de inneholder. Ulike typer saft og syltetøy kan se likt ut, noe som kan være uheldig for blant annet allergikere. 

Lykke til!