07.03.2024 |

Champion Betfiber er et fiberrikt fôr, og fibrene er av en type som hesten bryter ned svært lett. Råvaren som brukes når man lager betfiber kalles betepulp, og er et restprodukt etter sukkerproduksjon. Sukker utvinnes av rotfrukten sukkerbete, som ser ut som en avlang kålrot. Når sukkerbeten er høstet blir den presset helt tom for sukker, og fabrikken sitter igjen med en sukkerlake som kan krystalliseres til brunt sukker, eller destilleres slik at melassen fjernes, og vi får hvitt sukker. I tillegg til sukkerlaken sitter fabrikken igjen med fibrene fra sukkerbeten, som nå er nesten sukkerfri. Disse fibrene har en enorm kapasitet til å trekke til seg vann, gjerne 5-7 ganger sin egen vekt. Når de oppbløtte fibrene spises av hesten, føres vannet med fibrene helt tilbake til tykktarmen, der fibrene brytes ned og vannet frigjøres der hesten er mest utsatt for forstoppelse. Fôring med oppbløtt Champion Betfiber er derfor ekstra gunstig til hester som lett får forstoppelser.

Ny farge

Hvert år blander Felleskjøpet inn så mye betepulp i sine ulike fôr at det er umulig å dekke behovet med ett enkelt parti. Den urolige situasjonen i Europa har også ført til at handel med Russland, som er en av de aller største leverandørene av betepulp, er helt opphørt, samtidig som Ukraina har problemer med å få levert sine avlinger. Av den grunn blir det nå handlet inn råvarer fra andre områder med annet jordsmonn og andre sorter sukkerbete enn i Russland og Ukraina. Næringsinnholdet i råvarene kontrolleres nøye, og er helt som det skal være, men det stilles ingen krav til fargen på fibrene.

Champion Betfiber

Champion Betfiber inneholder nesten bare betepulp. I tillegg er det tilsatt litt salt, litt soyaolje og aromaen Crina som hestene også kjenner fra andre kraftfôrslag. Normalt er Champion Betfiber mørk i fargen, men det polske partiet betepulp som brukes for tiden er svært lyst i fargen. Alt er som det skal være med fôret, kun fargen er annerledes. Den som fôrer kan stusse over fargeendring på fôret, men hesten selv vil ikke bry seg om fargeforskjellen. Næringsinnhold og evne til å svelle er likt som tidligere. Flere andre kraftfôr, for eksempel Champion Komplett og Champion Oppdrett, inneholder mindre mengder betepulp. Også disse fôrene vil være noe lysere enn tidligere så lenge dette partiet betepulp er i bruk.

Vanedyr

Råvarer som er dyrket i annet jordsmonn enn hesten er vant til kan også ha små endringer i smak. Hester er vanedyr, og vil helst at fôret skal smake nøyaktig slik det alltid har gjort, noe som kan være vanskelig å få til. For eksempel reagerer enkelte hester på smaken av årets nye korn hver høst bare fordi det har litt annerledes smak når det ikke har vært lagret et år. Dersom du opplever at hestene stusser på smaken av nytt fôr kan man gjerne blande det med forrige sekk i overgangen. De aller fleste hester tenker ikke over den lille endringen i smak etter noen få måltider.