29.09.2021 | Idun Rosenfeld

Fôr til konkurransehest

Champion Gull er et fôr laget til hester som bruker mye energi under trening og konkurranser. Fôret har tidligere hatt forholdsvis høyt stivelsesinnhold, med et mål om å fylle opp energireservene til hester som har trent hardt. De siste årene har mange hesteeiere hatt fokus på å holde tildelingen av stivelse til hesten mer moderat, og etter ønske fra flere har Felleskjøpet nå justert næringsinnholdet i Champion Gull.

Erter, fiberpellets og ny urteblanding

For å senke stivelsesinnholdet og øke fiberinnholdet i Champion Gull har valsede, grønne erter og en helt ny fiberpellets blitt blandet inn i fôret. Erter bidrar med god smak og økt proteininnhold. Fiberpellets inneholder blant annet luserne, hvetekli og betepulp, og øker fiberinnholdet i fôrblandingen. Champion Gull har også fått ny aroma, og lukter og smaker nå behagelig av oregano. Oregano har i forsøk bidratt til å stabilisere hestens mikroflora, og er fra før brukt blant annet i Champion Diamant og Champion Spenst med stor suksess.

Lavere stivelse, høyere fiber

Stivelsesinnholdet har blitt senket fra tidligere 38 % til 27 % i den nye sammensetningen av Champion Gull. Fiberinnholdet (NDF) er også øket fra 18 til 21 %, og fettinnholdet øket fra 4 til 6 %. Endringene gir et fôr som er enda bedre tilpasset konkurransehester som trenger mye energi til trening og konkurranse. Fôret har en tiltalende smak som også frister matleie hester.

Müslifôr

Grønne erter, mais og bygg som blandes inn i Champion Gull går gjennom en prosess som kalles mikronisering, der fôret fuktes før det går på samlebånd gjennom en varm ovn. Mens fôret fremdeles er varmt blir det valset til flak. Denne skånsomme varmebehandlingen har i forsøk vist å gi den aller beste utnyttelsen av fôret. Næringsstoffene i mikronisert fôr tas opp tidligere i fordøyelsessystemet enn fôr med annen type varmebehandling, noe som gir mindre sannsynlighet for bakteriell nedbrytning med gassproduksjon og dermed kolikk.

Vitaminer og mineraler

Champion Gull er et fôr i Champions blå serie, og er tilsatt vitaminer og mineraler som dekker hestens behov når det gis anbefalte mengder. Alle fôrene i Champions blå serie oppdateres årlig etter mineralinnholdet i årets norske grovfôr, og gir dermed best mulig dekning av hestens mineralbehov.

Kilder:
Phytogenics in animal nutrition: Natural concepts to optimize gut health and performance. (Steiner T., 2009)
Digestion of cereals in the equine gastrointestinal tract measured by the mobile bag technique on caecally cannulated horses. (Rosenfeld, I. 2009)

Publisert september 2021