29.12.2023 | Idun Rosenfeld

På vinteren er det oftest lite eller ingenting å gnage på i hestens luftegård. Hestene kan begynne å kjede seg og gnage på gjerdestolper eller teste ut om gjerdet tåler at den lener seg på det. Mange har lagt merke til at hester gjerne napper til seg en grein fra et grantre når man er ute på tur i skogen, og lurer da på om man også trygt kan gi hesten juletreet når det har avsluttet tiden med pynt innendørs.

Tanniner

Svaret er ja! Både gran og edelgran kan trygt spises av hest så lenge mengdene er moderate. Barken og nålene hos gran inneholder en liten mengde av et stoff som kalles tanniner, og som kan gi forgiftning i store mengder. Likevel vil mengden tannin i et juletre være så liten at hesten trygt kan gnage på det. Store mengder granbar vil også kunne gi hesten forstoppelse på grunn av den lave fordøyeligheten, men moderate mengder, som fra et juletre, vil ikke gi hesten forstoppelse. Det vil gi hesten en morsom oppgave å gnage treet rent, og den bruker mange timer, kanskje dager på det. Vær likevel oppmerksom på at når treet er spist rent vil det være igjen en stamme med rester av kvister som kan være ganske skarpe når de er brukket av. Fjern derfor stammeresten når den er spist ren slik at hesten ikke skader seg på de skarpe kvistene.

Andre tresorter

De aller fleste tresorter som vokser naturlig i Norge er ufarlige for hest i moderate mengder. Barlind, som også brukes i mange kranser, er giftig for hest, og skal derfor ikke tilbys til hesten. Eiketrær, og da spesielt eikenøttene inneholder spesielt store mengder tannin. Inntak av eikenøtter gir skade på lever og nyrer, og kan være dødelig for hest. Gullregn er et hagetre med rikelig med gule blomster på forsommeren. Treet er giftig, og bør ikke plantes i eller nært inntil en luftegård. Det samme gjelder kirsebær- og plommetrær, der bark og kvister inneholder cyanin. Innholdet er dog ikke høyt, og hesten må spise mer enn noen få kvister for å risikere skade.

På et beite eller i en naturluftegård er det ofte trær, og hesten kan lett finne på å gnage på disse trærne. Det er trygt dersom det kun er trær som finnes naturlig i norsk flora, og dersom hesten ikke spiser unormalt store mengder. Vær likevel oppmerksom dersom det finnes eiketrær på beitet, spesielt på høsten når eikenøtter kan falle ned på bakken under treet.

Tidsfordriv i luftegården

Svaret er altså: JA, gi gjerne hesten juletreet når det har fullført sin oppgave i stua! Dersom hesten trenger tidsfordriv i luftegården kan man også kappe ned både grantrær og andre trær som vokser naturlig i norsk flora og la hesten gnage på dem, men fjern stammene når de ikke lenger er interessante å gnage på. Andre typer tidsfordriv kan være å fylle Champion Hestegodt i en plastflaske og la hesten leke med flaska til en godbit en sjelden gang detter ut. Om man fyller hestens høy i et småmasket høynett vil den også bruke mye lenger tid på å spise, noe som både er sundt for fordøyelsessystemet og gir hesten mindre tid til kjedsomhet.

NB! Artikkelen omfatter kun giftigheten av trær hesten kan komme til å spise, det finnes en rekke andre planter som er giftige for hest, og som kan vokse naturlig på norske beiter.