04.06.2024 | Eva Olssøn

Da Frode Hamre kjørte et lokalt travløp som 16 åring og vant, ble han bitt av basillen.
- Planen min var å bli fotballspiller, men jeg fant fort ut at det var hest jeg skulle drive med. Etter et halvt års lære med Ulf Thoresen og trenerskole, overtok jeg familiebedriften, forteller den erfarne bergenseren når vi møter ham ved stallen på Ulleberg gård.

Stall Hamre har rundt 80 hester og 12 ansatte fordelt på to gårder i Larvikområdet. Opp gjennom årene har seierne blitt mange, og han driver i dag Norges beste stall med hester i verdenseliten. Når vi møtes i midten av mai har Stall Hamre allerede nådd seier nummer 90 i år. Hesten Stoletheshow vant blant annet over 1,2 millioner kroner i Finlandia Ajo i begynnelsen av mai, og fikk med det invitasjon til Elitloppet. Stoletheshow stjal virkelig showet og vant 14 dager senere Prins Daniels lopp med 400.000 kr, og nok en billett til Elitloppet som premie. Hamres team valgte å takke nei til begge invitasjonene fordi Oslo Grand Prix bare to uker senere er årets mål.

Fôringsrutiner som fungerer

-For å lykkes på dette nivået må vi fôre riktig og være nøyaktige. Jeg har funnet en veldig god rutine med kraftfôr fra Felleskjøpet. Detaljene er viktige og med resultatene våre jeg trygg på at fôringsrutinene sitter, forteller Hamre.

image1vq5.png

MANGE GODE HESTER: Nordsjø Anna, en av Stall Hamres fremste konkurransehester, i stallen på Ulleberg. Foto: Eva Olssøn.

Hestene i Stall Hamre får første kraftfôrmåltid klokka seks og i løpet av dagen får de totalt fire måltider med Champion Komplett, Champion Betfiber og Champion Spenst.
De har også gått fra tre til fire fôringer per dag, noe som Hamre mener har gitt enda bedre resultater. Den fjerde fôringen er etter trening hvor tanken er å komme raskt i gang med restitusjonen. Hestene får derfor tildelt et ekstra måltid hvor kraftfôret gis oppbløtt.

Det er en god ro i luften når vi snakker sammen ute bak stallen. På fremsiden av stallen er det korttidsluftegårder der hestene står noen få timer om de skal trenes i løpet av formiddagen. Fordelen med disse luftegårdene er at hestene kommer ut like tidlig som de er vant til, og det er kort vei for de ansatte å hente dem inn til trening. Hestene som skal gå ute hele dagen, for eksempel de som har gått løp og skal hvile, kommer ut på et større grøntområde hvor trivsel blir satt høyt. Stall Hamre bruker tid på å finne ut hvilke hester og folk som trives sammen.

-Tenk om du skulle jobbet sammen med noen du ikke likte hver dag! sier Hamre.

-I travmiljøet er det mange diskusjoner rundt fôringsrutiner, men jeg stoler på min metode. Jeg ble for eksempel fortalt at hestene skal ha lite mat den den dagen de konkurrerer, men jeg gjør det motsatte. Hos oss har alltid hestene fått fôr som normalt, også den dagen de skal gå løp.

Stall Hamre er Norges mestvinnende stall siden 2011, og de er kjent for å ha blanke, fine hester i rett hold.

Hester som skal prestere trenger et rikelig, riktig og godt kosthold, så hestene får alltid grøt etter løpene sine.

-Som idrettsutøvere skal hester restituere etter en prestasjon. De trenger godt med fôr og hvile. Etter at vi begynte med Champion Spenst opplever vi at hestene elsker det etter et løp eller tøff trening. Det gjør at de får i seg mer vann, noe som er helt vesentlig for gode prestasjoner, sier Hamre.

Fast bestilling fra Felleskjøpet

Anne Bislingen Kristiansen, fagkonsulent for hest i Felleskjøpet, forteller at det fungerer veldig fint med levering av kraftfôr til Stall Hamre.

Frode har mange jern i ilden, og sammen med Felleskjøpet har han rutine på at det blir bestilt storsekker med Champion Komplett, samt hele paller med Champion Betfiber og Champion Spenst hver 14 dag. Dette fungerer veldig godt. Det er mange detaljer som må på plass på en så stor stall.

800x480 Frode og Anne.jpg

Godt samarbeid: Frode Hamre sammen med Anne Bislingen Kristiansen fra Felleskjøpet foran noen av hestene på stallen. Hamre får levert Champion Komplett, Champion Betfiber, og Champion Spenst hver 14. dag og hans nøyaktige og velprøvde fôringssystem bidrar til hestenes prestasjoner og trivsel. Foto: Eva Olssøn. 

Flere måltider

I tillegg til fire kraftfôrmåltider daglig har hestene ubegrenset tilgang på høy, også under transport til løp. Frode er bevisst på å unngå fôrskifter, og får dermed levert grovfôr fra samme leverandør hele året. Vi har hatt samme grovfôrleverandør i mange år, og de vet hvilken kvalitet vi ønsker til vår drift.

Trygg på systemet

Selv om det er mange hester å ta hensyn til kjenner Hamre hver hest så godt at han vet hva den enkelte trenger.

- Etter mange år i bransjen blir jeg ikke lenger påvirket av hvordan andre gjør det fordi jeg stoler på systemet vi har på gården. Om vi ser at en hest endrer vekt eller er stresset, finner vi årsaken og hva hesten trenger for å finne ro. Jeg vet at fôringsrutinene er riktige, men ofte endrer jeg det ytre miljøet og flytter hesten til min andre filial i Vikveien, forteller Hamre.

-Vi ser ofte at miljøskifte fører til at hesten finner seg enda bedre til rette.

Overlegne resultater med Stoletheshow

Det er mange veldig gode hester på stallen til Frode Hamre, der Stoletheshow er den aller beste. Stoletheshow har samme fôringsrutine som de andre hestene og systemet passer ham bra. Stall Hamre vet hvilke hester Stoletheshow trives med å ha rundt seg, og hvilke han vil ha på avstand.

-Han har alltid vært en god hest, men det var da han kom hit for fire år siden og fulgte våre rutiner at han ble helt rå. Stoletheshow er en smart hest og liker å reise. Han takler turene godt, og på reise mister han ikke et gram, forteller Frode.

Både Stoletheshow og mange andre av hestene reiser verden rundt for å konkurrere. Da er Championfôret og høy med for å sikre at fôringsrutinene er de samme. Hamre har til og med samme vann, for å sikre at alt er som hjemme.
-Vi ønsker så lite endring i rasjonen til hestene som mulig. Fôringsdetaljene er nøkkelen til suksess, understreker den erfarne treneren.

Motiveres av samholdet

-De ansatte her er fantastiske, svarer Hamre når han blir spurt om hva som motiverer ham etter så mange år med hester som vinner.

Når sesongen er over og vi har vunnet mange store løp, er det samarbeidet og felleskapet i teamet som betyr mest for Hamre.

-Vi er som en familie og vi jobber for at vi skal gjøre det bra sammen. Vi gråter når vi vinner og når vi taper. Jeg hadde tenkt å trappe ned, men det samholdet vi har mellom oss og med hestene gjør at jeg istedenfor har trappet opp, avslutter Hamre.

Visste du dette om Frode Hamre?

  • Hva er din favorittis? Diplomis med jordbær.
  • Hvilken hest er din favoritt gjennom tidene? Stoletheshow.
  • Hva spiser du helst? Alt unntatt fastfood. Jeg er en sunn person.
  • Hva drikker du helst? Sunniva eplejuice
  • Hvor mange timer sover du om natten? Syv timer.
  • Har du deltatt i annen idrett enn med hest? Ja, fotball og langrenn.
  • Når hadde du ferie sist? For to år siden. Da var jeg i Phuket i Thailand og brukte den første uka på å sove.