25.03.2020 | Victoria Bøhn Lund

Gode miljøforhold, sysselsetting og fravær av stress er de viktigste tiltakene for å forebygge halebiting i besetningen. Har halebiting først brutt ut kan situasjonen virke håpløs. Felleskjøpet tilbyr flere produkter som hjelper deg å sysselsette grisen for å forebygge halebiting.

Tildel grovfôr

Grovfôr er et av de mest effektive tiltakene for å forebygge halebiting. Det kan tildes på gulvet eller via en halmhekk. Felleskjøpet har halmhekker fra Aco Funki i flere ulike størrelser og utforminger.

Halmhæk-steel.jpg

Felleskjøpet tilbyr ulike halmhekker for dem som foretrekker å tildele grovfôr slik.

Format Trivsel

Format Trivsel er et tilskuddsfôr som er med på å skape god velferd hos grisen. Format Trivsel er en stor pellets med diameter på 12 mm og består av store mengder fiber som vil gi grisen en metthetsfølelse. Grisen får utløp for noe av sin naturlige atferd for fôrsøk ved å lete etter disse store pelletsene i strøet. I tillegg inneholder den elementer som kan være med på å redusere grisens stressnivå. Format Trivsel strøs i bingen så grisen kan lete fram pelletsene i strøet.

Pluss Svin mineralstein

Pluss Svin Mineralstein er en mineralstein til gris som inneholder alle nødvendige mineraler og vitaminer grisen trenger. Den kan puttes i bingen som en forebyggende aktivitetsgjenstand eller ved første tegn på at halebiting bryter ut. Det å slikke og gnage på steinen er en fin aktivitet som sysselsetter grisen. Mineralsteinen bør fortrinnsvis monteres i beholder eller tau i bingen, da holder den lenger.

Grener og planker i holder fra Aco Funki

Slaktegrisen er glad naturlige materialer den kan gnage og endre fasong på. En beholder sikrer at grisen får gnagd på planker eller grener uten at rotematerialet dras ut på møkkete rister eller havner i gjødselrennene.

DSC09766_720x480.jpg

Grisen liker å gnage på treverk og holdere fra AcoFunki hindrer at materialene faller ned i gjødsla.

La grisen spille fotball

Ved siden av naturlige rotematerialer som grisen kan spise på og endre form på kan andre leker være et positivt tilskudd for å tilby grisen et variert miljø. Antistressballen kan også være et godt alternativ for produsenter med begrenset tilgang på grovfôr eller andre naturmaterialer.