05.04.2022 | Felleskjøpet

Akkurat som oss mennesker, har katter også behov for et sunt og næringsrikt kosthold. Men visste du at katten har et helt annet ernæringsbehov enn hunder og mennesker? 

Tenk på kattens aktvitetsnivå og livsstadium når du velger fôr. En innekatt, som ofte er mindre aktiv, trenger for eksempel et fôr med et lavere energiinnhold enn en aktiv utekatt, mens en senior-katt har andre behov enn en ung katt i vekst. Disse fem tipsene hjelper deg på vei.

1. Kattemat for syn og hjerte

Taurin er en svært viktig aminosyre for katter. Taurin får katten hovedsakelig gjennom animalske råvarer, altså kjøtt. Katten produsere ikke nok av denne aminosyren selv og mangel på aminosyren kan føre til blindhet, hjerte- og fruktbarhetsproblemer. Derfor er det viktig å velge kattemat som inneholder animalske proteinkilder.

2. Velg kattemat med mye protein

Katten er en jegere og kjøttetere av natur og de har et fordøyelsessystem som er tilpasset nettopp det å fordøye mat av animalsk opprinnelse, altså med mye protein og fett. Katten vil derfor svært effektivt nyttiggjøre seg av innholdet av protein i kattematen.

3. Kombinér tørr og våt kattemat

Kattens naturlige instinkter forteller den at det å drikke fra stillestående vann kan være en risiko og derfor er ikke alle katter like flinke til å drikke vann fra skålen. En måte å tilføre katten ekstra vann på er å gi den tilgang på våtfôr. Variere gjerne mellom å gi våtfor og tørrfôr til katten. Det er viktig at katten får i seg nok væske, så sørg for at katten alltid har fri tilgang til vann. Er katten din dårlig til å drikke vann, la den drikke fra springen eller sett frem en vannfontene. Vann i bevegelse oppleves trygt og spennende.

4. Alltid tilgang på mat

Katter har en enkel og kort fordøyelseskanal som krever fôr med høy fordøyelighet.Katter er småspiste og spiser heller ikke lenge av gangen, ofte kan de spise opptil 16 ganger i løpet av en dag. Det vil derfor være en fordel for katten å ha fri tilgang på mat eller at du sørger for at dagsrasjonen med mat kan fordeles utover dagen på flere fôringstidspunkter.

5. Bonus – det lille ekstra!

Kattegodbiter er perfekt som belønning, aktivisering eller fôrtilskudd. De inneholder dessuten viktige vitaminer og næringsstoffer. Perfekt lørdagskos for katten!