Sørli driver økologisk melk-, kjøtt-, egg- og kornproduksjon i Skjeberg. Østfoldbonden er en av 30 som i fjor ble plukket ut som økologiske inspirasjonsbønder i forbindelse med prosjektet Landbrukets Økoløft. Det er i regi av blant andre Oikos, Bondelaget og Norsk landbruksrådgiving.
Mange vil også ha sett ham denne våren i NRK Forbrukerinspektørenes serie om destruksjon av verpehøns. Runar Sørli begynte å legge om til økologisk drift i 2003, etter å ha sett nabo Ole Røed lykkes med denne produksjonsformen. Han driver ti garder i tillegg til sin egen, med 7500 verpehøns, rundt 70 årskyr og et samlet korn- og grasareal på 1200 dekar.
700 baller
Runar Sørli presser årlig et stort antall halmballer. Han bruker halmen til strø, talle og i fullfôrblandingen. Tidligere har han benyttet vanlig rundballeplast, men merket at halmen ble muggen og stygg, og mye måtte kastes. Han har heller ikke plass til å lagre halmen innendørs. Felleskjøpets avdeling i Sarpsborg tipset ham om B-Wrap. Han presset nå sist 700 halmballer med dette spesialnettet.
– Så langt er jeg kjempefornøyd. Det ser veldig bra ut. Fasiten får jeg i oktober når jeg åpner dem, sier Runar Sørli.
– Det er alltid noen baller på høsten som er litt rå, de som har ligget i skyggen. Men det som har ligget ute på slettene, ser veldig bra ut, tilføyer han.
Prøver med stabler
Felleskjøpet anbefaler å legge halmballene med B-Wrap enkeltvis på rekke, og ikke samle dem i hauger. Det er for å sørge for best mulig lufting. Men Runar Sørli synes det tar mye plass å legge dem én og én, og prøver i første omgang å legge halvparten i formasjoner på seks.
– Hvis det har gått bra, så har jeg fine og tørre stabler fra høsten av.
En annen stor fordel med B-Wrap, er at han sparer tid, forteller han. Dette fordi halmen presses svært hardt, slik at det blir færre baller totalt.
– Høsten er den verste årstida når det gjelder arbeidsmengde. Så hvis jeg kan presse et par-tre hundre færre halmballer, så er det bra.
John Deere 960
Runar Sørli har en John Deere 960 variabelkammerpresse, som han kjøpte i fjor. Han synes den har fungert veldig bra.
– Den presser knallharde baller sammenliknet med andre jeg har vært borti, sier han og legger til at han bruker en diameter på 1,6 meter til B-Wrap'en.
Han bruker den samme pressa til gras. Når det er mye kløver og bløtt, sliter den litt, har han merket. Men alt i alt fungerer den veldig bra også på gras, mener han. Sørli har erfart at når du har nytt utstyr, er det som regel noen innkjøringsproblemer.
– Men her gikk det overraskende bra. Det var nesten for godt til å være sant, avslutter han, og anbefaler gjerne B-Wrap-løsningen til andre.
Står også på trykk i Samvirke nr. 6 - 2017