07.06.2018 | Atle Abelsen

– Jeg investerer for de som skal overta gården, uansett om det blir mine egne barn eller andre.

Tore Moksnes (47) på Austre Moksnes gård på Frosta i Trøndelag står på jordet på en av langhaugane og ser over til Åsen og Skatval på andre siden av Åsenfjorden. Han har vært trofast John Deere-kunde siden 2004, og venter nå på sin sjette modell fra Felleskjøpet – en 5100R. For to år siden gikk han til innkjøp av en 6120M til kun sprøyting.

Kona er lærer, men bidrar også på gården, spesielt når salaten og potetene skal opp av jorda. Også de to barna seint i tenåra hjelper til når det passer innimellom skole, lekser og fritidssysler. Tore håper at en av dem vil overta slik han gjorde etter sin far. Sånn har det vært på Moksnes-gårdene på Frosta i utallige generasjoner, helt tilbake til vikingtida.

Nå venter Tore Moksnes på to ting: Trofaste og pålitelige arbeidsfolk fra Litauen, og en ny John Deere. Foreløpig klarer han seg bra med de fem andre fra samme leverandør, hver til sin oppgave.
– Denne 6120M-modellen bruker jeg kun til sprøyting, sier han, og lar handa gli over styrespakene på CommandQuad transmisjonen. Erfaringen med den, gjorde at han valgte samme løsning girkasse også på den litt mindre, nyere modellen.

– Med CommandQuad blir det som å kjøre automatgir. Du bruker ikke klutsj, men klarer deg med gass og brems. Da blir den veldig behagelig å kjøre med. Jeg kunne valgt ei trinnløs girkasse, men det hadde blitt vesentlig dyrere. Jeg er veldig fornøyd med det jeg har nå, da blir det veldig mye girkasse for pengene, sier han.

Venter på litauere

Når Samvirke besøker Moksnes på Frosta 20. april, har været nettopp slått om såpass at våronna kan starte. Seinere samme dag skal de fem faste sesongarbeiderne fra Litauen ankomme gården. Hvert år kommer de fra den litauiske landsbyen Kelmė, og jobber i Norge fra våronna til langt ut i oktober – noen ganger til oppunder jul. – De jobber også på et pakkeri på Frosta, sier Moksnes.

Helt siden før vikingtida har Frosta vært kjent for to ting: Tingstedet fra 400-tallet som i dag har gitt navn til Frostatinget, Trøndelagens og Møre og Romsdals lovområde. Frosta lå strategisk plassert, med lett tilgang både til vanns og til lands for bønder og storkarer som skulle gjøre opp uenigheter med datidas lovanvendelser.

Det andre er statusen som «Trondheims kjøkkenhage». Jorda og klimaet passer veldig godt til å dyrke grønnsaker og poteter. Bøndene her har også stått for en del melkeproduksjon.

Grønnsaker, poteter og gris

På Austre Moksnes har slekta til Tore Moksnes drevet med grønnsaker og melk fram til 1973. Deretter har det vært rein grønnsak- og potetproduksjon. Tore drev gården sammen med faren fra midten av 1990-tallet, og overtok i 2006. I dag har han 300 dekar potet og 100 dekar salat, som litauerne nå skal gi seg i kast med. Salaten høster han to ganger. Han eier selv 270 dekar, resten leier han av naboer. I tillegg har han full konsesjon på slaktegrisproduksjon, med 2100 griser i året.

– Det blir grei butikk, men ikke noe å bli styrtrik av, konstaterer han.

Grunnen til at han har en 6120M kun til sprøyting, er av effektivitetshensyn.
– Jeg er tilhenger av å gjøre ting enkelt. Traktoren må være klar når det er optimalt å sprøyte, det blir viktigere og viktigere. Jeg slipper å fristille en annen maskin, og slipper også alt bryderiet med å montere og demontere utstyret.

Trofast til John Deere

Moksnes forteller at han har vært en trofast John Deere-mann helt siden han overtok gården i 2004. 

– Den ene grunnen til det er at John Deere virket enklest å betjene, i alle fall for meg. Den andre grunnen, er at vi fikk veldig god kontakt med salgsapparat og selger på Felleskjøpet. Det er veldig viktig for meg. Når jeg har funnet noe som fungerer for meg, og er fornøyd med resultatet, vil jeg slippe å bruke ressurser på å «shoppe omkring».

Det neste som står på agendaen for utvidelse av maskinparken, er å begynne med faste kjørespor.

– Det er jeg overbevist om at er framtida. Vi legger opp til å begynne med det til neste år, basert på John Deeres system. Jeg tror det ligger både en gevinst i bedre effektivitet og en enklere arbeidshverdag i det.

Han tror ikke at de litauiske gårdsarbeiderne vil miste noe arbeid på grunn av dette.

– De vil tvert imot få mer interessante arbeidsoppgaver, og hjelpe oss å produsere mer, mener Moksnes.

 

OVERSIKTLIG: John Deere 6M byr på et enkelt og oversiktlig førermiljø. CommandQuad girkassen kan betjenes både fra den elektriske lasterspaken og fra den oransje hendelen med rullehjul. Foto: John Deere