Forsikre deg om at kornet ditt er lagerfast
Vi rår ikke over alle faktorer som påvirker kvaliteten på kornet. Vi får gjort lite med været og de følgeskader det kan gi, men vanninnhold, temperatur og skader som oppstår etter innhøstinga må vi ha kontroll på.
Kvalitetsforringelse etter tresking handler svært ofte om for høyt vanninnhold i kornet med påfølgende varmgang, utvikling av soppskader og i verste fall muggdannelse.
Lagerskadd korn godtas ikke som matkorn og omfattende lagerskade kan redusere varekvaliteten til kornpartiet i en slik grad at minstekrav til hygienisk kvalitet ikke oppfylles.
I enkelte tilfeller kan det være krevende å ta ut representative prøver for analysering. Det kan være store variasjoner på jordet under treskinga.
Det kan derfor være viktig å ta ut flere prøver for å danne seg et representativt bilde av kornet.
Avgjørende for å bevare kvaliteten på høstet korn er rask nedtørking, kjøling og homogenisering. Kornet er ikke nødvendigvis lagerfast selv om det er tørt.
Høy temperatur i kornet gir større åndingstap og det kan oppstå varmegang. Har man ikke mulighet for lufting bør kornet rulleres eller leveres til et av våre kornmottak.
Figuren under viser hvor lagringsdyktig kornet er ved ulike temperaturer og vanninnhold. Som figuren viser kan korn som inneholder 18% vann og holder en temperatur på 24‘C maks lagres i 16 dager.
Se også gjerne våre webinarer om lønnsom kornproduksjon her.