17.07.2020 | Karstein Brøndbo

Bollestad og Talberg tømmer en kornhenger

Olaug tok utfordringen, trykka på kappen i kontrollrommet og ropte «– Så bra, det funker!», før hun tømte hengeren med fjorårskorn i tippesjakta. Og så fulgte hun kornstrømmen gjennom elevatorer og renseverk opp til toppen av anlegget 40 meter over tippesjakta. Etter vindeltrappene ventet kald eplejuice fra Østfold og en forfriskende tur ut i duskregnet over de 16 nye siloene som har plass til 26 000 tonn korn.

– Dette var en fantastisk opplevelse. Jeg må komme tilbake til den offisielle åpningen til høsten, sa en lettere svimmel minister, – som slapp å finne fram skiftenøkkelen.

Magnus Talberg og Olaug Bollestad på toppen av det nye kornmottaket til Østfoldkorn

Viktig for kornøkonomien
– Vi satsa på korn i jordbruksforhandlingene. Vi må kanalisere og sørge for at de beste områdene til kornproduksjon blir brukt til kornproduksjon. Vi er nødt til å bruke de ressursene vi har, og bruke områdene riktig. Østfold er et område som egner seg for korn, og da må vi sørge for at det lønner seg for både kornbønder, foredlere og møller. Dette er en verdisak. Vi må bruke jorda og ikke bygge den ned, sa Bollestad, som i tillegg til jordvern og selvforsyning av matkorn også gjerne vil ha norske grønnsaker, søtpotet, squash og mais.

Stort samarbeidsprosjekt
Det nye kornmottaket i Sandesund er et samarbeidsprosjekt mellom Østfoldkorn og Felleskjøpet Agri med 50/50 eierandel i selskapet Østfold Kornmagasin AS som står bak utbyggingen. Østfoldkorns 500 eiere og kornleverandører i området rundt mølla; Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, Onsøy, Aremark, søndre Rakkestad og Råde – et av de beste områdene for matkorn i landet – leverer til sammen ca 8 prosent av landets kornavling til anlegget. Og Felleskjøpet Agri kjøper alt kornet.

– Vi har et veldig godt samarbeid med Felleskjøpet Agri, og vi gjorde en intensjonsavtale om å bygge sammen i 2017, fortalte Magnus Talberg. Østfoldkorns 3 faste ansatte i Sandesund pluss vikarer i sesongen skal styre det nye automatiserte anlegget, som har plass til 26 000 tonn korn. I tillegg er det plass til 15 000 tonn korn i det gamle.

Kornsiloene til Østfoldkorn

God kapasitet og nytte for hele Østlandet
– Intensjonen for Østfoldkorn er å bedre mottakskapasiteten for våre andelseiere. De har fått større treskere og større areal, og de er avhengige av å levere kornet raskt. Det nye anlegget kan ta imot 200 tonn korn i timen, og vi bør klare over 3 000 tonn på en god dag, sa Talberg. På utlasting til lastebåter på 3-4 000 tonn til kunder langs kysten er kapasiteten 300 tonn i timen.

– Det er veldig morsomt å se dette anlegget nå, fem års svangerskap etter de første samtalene. Dette er en stor investering for både oss og Østfoldkorn. Vi ønsker å investere i kornstrømmen, sa Bjørn Stabbetorp, direktør landbruk i Felleskjøpet Agri.

Bjørn Stabbetorp

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid i mange år. Østfoldkorn skal bedre tilbudet for sine lokale produsenter, men for oss i Felleskjøpet handler dette om å bedre sitasjonen for store deler av Østlandet, for kornprodusenter i Østfold, Follo og Romerike og nordover på Østlandet, fordi vi får større kapasitet, særlig på mathvete, som skal til kyst for å skipes videre til matmelindustrien. Da får vi en økt kapasitet og en bedret leveransesituasjon for bønder over store områder. Og så får vi en økt buffer, med de 26 000 tonn med hvete som det er plass til her. For dette er et stort anlegg. Det er ikke bygget større anlegg enn dette siden før 1980. Viktigst er en god håndtering av matkornet, spissbunnsiloer hvor det er lett å håndtere og rengjøre og levere råvarer til industrien av god kvalitet. Men anlegget kan også håndtere fôrkorn, om det blir et år med lite mathvete. Vi har en ny kapasitet tilgjengelig som gjør at Kambo, som er en kraftfôrfabrikk, kan håndtere forkorn og slippe matkornet, som ikke skal dit.

Rimelig og kostnadseffektivt
Plasseringen ved dypvannskaia i Glomma halvannen mil inn i landet og midt i matfatet fikk skryt av Bollestad. Samlokalisering med Østfoldkorn sin øvrige virksomhet er veldig kostnadseffektivt, sa Stabbetorp. – Å bygge sammen er den rimeligste måten å skape konkurransekraft for norske bønder. Vi bygger til under halvparten av kostnaden i forhold til hjemme på en gård. Dette er riktig i sentrale kornområder, sa Magnus Talberg, som også har vært prosjektleder. Han roste danske Cimbria, under åpningen representert ved mekanikerne Kim og Ole, som kryssa fingre for at anlegget skal være klart til sesongstart.

– Vi gleder oss, sa Bjørn Stabbetorp. – Kornavlinga på Østlandet ser bra ut, så med forbehold om at vi ikke kommer med noen offisiell prognose før 14. august, håper vi at Magnus får det riktig travelt i høst, sa Eli Reistad, adm.dir i Norske Felleskjøp. – Vi elsker å ha det travelt, kvitterte Magnus Talberg.

Grunnforhold og kompetanse har vært utfordringene
Siloene står over bakken, men det er mange millioner vi ikke ser. For det er kompliserte grunnforhold langs nedre Glomma. Hele anlegget står på pæler. – Samarbeidet med Felleskjøpet har vært fantastisk. Men den største utfordringen er tilgangen på kunnskap og kompetanse rundt det å bygge store kornlager. Tidligere var det Statens Kornforretning som drev med dette. Å forstå hva som er viktig for oss var en utfordring, men det har gått seg til. Danskene kan dette, men det er gjort mye i forkant før de kom på banen, sa Magnus Talberg.

Gruppebilde

PRØVEÅPNING: Ole Nygaard og Kim Lank Jensen, supervisorer hos Cimbria, Magnus Talberg, daglig leder og Angelica Winters, silooperatør begge i Østfoldkorn SA samt  Bjørn Stabbetorp, direktør landbruk i Felleskjøpet Agri SA under prøveåpningen av det nye kornmottaket.