23.09.2022 | Karstein Brøndbo

Felleskjøpet Hamar starta innflytting i nytt verkstedbygg i Sælidvegen 44 i midten av juli. Landets største landbruksverksted både i areal og antall personer med 1450 m2 inkludert vaskehall og 15 mekanikerplasser, 18 mekanikere inkludert 4 lærlinger og totalt 25 ansatte skal være helt ferdig i november. Verkstedleder Olav Sagen satser på offisiell innvielse i starten av desember, og da har han tenkt å slå på stortromma. Kundene vil komme til et nytt kundemottak, og det gamle verkstedet skal bygges om til ny maskinhall med kontorer for maskinselgere.

Tre glade karer og en traktor på et landbruksverksted

GODT ARBEIDSMILJØ: Verkstedleder Olav Sagen (t.v) ønsker mekaniker Jens Erik Stabo-Eeg og regionleder Gustav Grøholt velkommen til Norges største landbruksverksted.  

Mekanikere og bønder har æren for bygget

Landbruksmekanikerne på Hamar dekker Hedemarken, Elverum og Trysil med verkstedet og 6 servicebiler, mens de to i-mek-spesialistene dekker hele landet med sine to servicebiler.

− Vi har en stabil arbeidsstokk som leverer det bøndene trenger. Uten innsatsen fra gutta på gulvet i de senere årene hadde vi ikke fått lov til å bygge dette, sier Olav Sagen, som er fullt klar over at det er bøndene som bestemmer i Felleskjøpet, både gjennom de tillitsvalgte i styre og stell, og hvor den enkelte bonde velger å kjøpe og reparere traktorer, maskiner og i-mek.

­− For oss bønder er det viktigste at vi klarer å holde på gode mekanikere, for da er vi sikra den hjelpen vi trenger, sier Gustav Grøholt (56). Han er kornbonde på Løten med bortleid grisehus og organisasjonssjef Medlem i Felleskjøpets region 2 og 3, som omfatter Innlandet utenom Hadeland pluss Røros og Holtålen.

Lærling og verkstedleder over en plog

SATSER PÅ LÆRLINGER: Marvin Belstad fra Stange har skifta ut alle slitedeler på en vendeplog. – Vi har bruk for flere slike som Marvin, sier Olav Sagen.

Satser på lærlinger

− Jeg har trua på at dette blir et grådig fint verksted, hvor vi kan ha mange fine arbeidshverdager i et trygt og fint miljø og gode lokaler, sier mekaniker Jens Erik Stabo-Eeg (22), tidligere lærling med to års videreutdanning innen maskinteknisk drift på Fagskolen Innlandet på Gjøvik.

− Med bra miljø, bra folk og ordentlige forhold for oss ansatte er det ikke vanskelig å trives, sier Marvin Belstad (19) fra Stange, som har vært lærling siden juli i fjor etter VG2 arbeidsmaskiner på Jønsberg. Marvin har stor interesse for landbruk, håper på fast jobb, drømmer om egen gård og jobber på to gårder utenom normal arbeidstid. Da Samvirke var innom, hadde han nettopp skifte alle slitedeler på en godt brukt Kverneland ES85 vendeplog. Det mest spennende oppdraget hittil har vært å bygge en rimelig gearkasse til en eldre John Deere traktor av deler fra to brukte gearkasser og noen nye deler som pakninger og bremselameller.

− Marvin er med ut på servicebil sammen med Jan Tore Lie, en av våre mest erfarne mekanikere, forteller Olav Sagen. Han mener at bruken av lærlinger er lærerikt også for de erfarne, som blir mer bevisste på å gjøre alt riktig når de har med en lærling. – Vi har stor etterspørsel etter lærlingeplasser fra elever på Jønsberg og Storhamar vgs. På VG2 får de to måneder utplassering, da tar vi inn to lærlinger som må konkurrere om en fast plass, sier Olav Sagen, som blir imponert over unge lettlærte folk.

Samvirke skrev i 2019 om lærlingen Maria Engen Sanne på Hamar. Hun tok fagprøven i fjor høst og kjører nå egen servicebil med base på Felleskjøpet på Kløfta.

Romslige arbeidsplasser

Orden på arbeidsplassen er viktig både for effektiv drift og for helse, miljø og sikkerhet. Gule heltrukne linjer på gulvet markerer romslige arbeidsplasser for hver mekaniker. Her kan de skifte hjul på en stor traktor uten å tråkke inn på naboens plass. I tillegg er det merka opp rømningsveier hvor det ikke er lov å sette noe, slik at de kan flyge ut om det skulle bli nødvendig med en evakuering. Traverskraner i taket står for de tunge løftene, en sentral oljetappestasjon med delevasker og avrenningstro holder sølet unna, mens fem fyllestasjoner for motorolje, transmisjonsolje og frostvæske bidrar til effektiv drift. Felles spesialverktøy som brukes ofte er lagret sentralt i verkstedet, mens verkstedets bibliotek og sjeldnere brukte verktøy lagres i andre etasje.

Arbeidsbenker fra Ilseng Maskin og kontorplass med PC

Hver mekaniker får en solid arbeidsbenk spesiallaget fra Ilseng Maskin. Stålplate på gummiplate over en kjerne av solid treverk demper lyd og gir godt feste for skrustikka. De samme benkene fra det lokale mekaniske verkstedet er kjøpt inn til flere av Felleskjøpets verksteder. Benken har oppheng for støttebukker, slik at de ikke trenger å stå på gulvet når de ikke er i bruk. Olav har også lagt vekt på godt lys og støydempende plater for godt arbeidsmiljø.

Dagens mekanikere gjør også mye av jobben på PC med servicerådgiver, diagnoseverktøy og fjernhjelp til traktorkunder på Operations Center, der verkstedet på Hamar dekker hele landet, samt e-læringskurs på nye maskiner. Dette kan de gjøre i et tilstøtende mekanikerrom med arbeidsstasjoner og kaffetrakter, hvis de ikke tar med PCen inn i traktorhytta.