13.06.2023 | Håvard Simonsen

– Vi er alle veldig imponert. Det gjelder både hvor fine markene ser ut etter at vi har kjørt og hvor effektiv denne grashøstinga er når vi har kommet litt inn i arbeidet og rutinene. Det er utrolig hvordan det går unna, sier Kvamme.

Vi følger bøndene i Oldedalen og på Byrkjelo som har investert i nye selvgående snittere og legger om hele høstelinjen med legging i plansilo. Hos Alda Onnelag kjørte de i gang sin nye John Deere 8300i 5. juni. Med utsikter til godt vær og ønske om innkjøring uten alt for stort tidspress, startet de slåtten noen få dager tidligere enn normalt.

– Fryd å kjøre

– Hvordan synes du snitteren er å kjøre etter de første timene?

– Det er en fryd. Den er lett å kjøre, og du sitter høyt og har god oversikt. Det er mye mer behagelig enn å kjøre rundballepresse, konstaterer Kvamme.

Etter å ha blitt varm i trøye, lå han i 13-14 km/t med snitteren. Midt på dagen den andre høstedagen hadde de gjort unna 200 mål. Da gjensto det røflig 400 mål å høste for Brenja Samdrift, som er en av partnerne i Alda Onnelag, og det regnet Kvamme med at de kanskje ville klare i løpet av dagen. Deretter skulle de snitte 350-400 mål hos nestemann i høstelaget, Sindre Aabrek, og til slutt 6-700 mål hos Martin Jordal, som også er med i laget.

imager4m28.png

IMPONERT: Bøndene i Alda Onnelag er imponert over både John Deere-snitteren og Metsjö-hengerne.

Mye informasjon

Snitteren er utstyrt med John Deeres analyseapparat HarvestLab som gir en mengde informasjon.

– Jeg legger inn hvert nytt skifte jeg kommer til. Det er ganske likt det vi er vant til fra John Deere-traktorene. Foreløpig har jeg nok å gjøre med å kjøre, og ser bare på tørrstoffinnhold og høstet mengde, men dataene vil jo ligge der til senere bruk, sier Kvamme.

Tørrstoffinnholdet er viktig for blant annet å innstille riktig kuttlengde på graset. Under den første innhøstingen lå tørrstoffprosenten rundt 35.

Lette og stabile hengere

Onnelaget har investert i tre Metsjö-hengere på 24 kubikkmeter. Hengerne er relativt lette sammenlignet med mange konkurrenter.

– Så langt er vi veldig godt fornøyd med dem. De er stødige og gode å dra, og det ser ut som de flyter utrolig godt, sier Kvamme.

Også på Vestlandet...

Rundt oss kranser bratte fjell der snøen fortsatt ligger på toppene og sender smeltevannet brusende ned fjellsidene. Men i dalen, bare 30 meter over havet, ligger jordene paddeflate. Det synes nesten som de har lengtet etter John Deere-snitteren som eter i seg grasrankene og fyller henger etter henger med den «ferdige» silomassen.

– Det har nok overrasket våre gode venner hos John Deere i Tyskland at bønder langt inn i fjordarmene på Vestlandet tar i bruk selvgående snittere. Men her ligger forholdene godt til rette. Og et maskinsamarbeid som her, egner seg ypperlig til å ta i bruk utstyr og teknologi som kan rasjonalisere drifta og i tillegg bidra til bedre egenprodusert grovfôr. Man blir i stand til å høste graset på rett tidspunkt selv når tidsvinduene er korte. Riktig høstetidspunkt er helt avgjørende for grovfôrkvaliteten og muligheten for en fin tredjeslått bidrar til nok fôr, sier Bård Svarstad, snitterekspert og kategoriansvarlig for John Deere-produkter i Felleskjøpet.

Godt forberedt

Svarstad berømmer bøndene i Oldedalen for å ha vært godt forberedt til igangkjøringen.

– Alt var klart, både i siloen og med hengere. Det gikk ikke lang tid før de fikk ordentlig tak på innhøstinga. Og det er viktig. Logistikken er helt avgjørende i et slikt system, understreker han.

Svarstad, mekaniker Jan Marius Bjørnereim og maskinselger Erik Espelund var alle med under igangkjøringen. Bjørnereim og kolleger hos Felleskjøpet på Skei hadde på forhånd klargjort maskinen.

Felleskjøpet har solgt flere John Deere-snittere til denne sesongen, og alle følges opp med opplæring og igangkjøring. Tidligere i år har mekanikerne ved de aktuelle Felleskjøpet-avdelingene fått opplæring, og samtlige kunder som har kjøpt snittere har vært på brukerkurs.

800x480 Igangkjøring_20230606_3.jpg

FØR START: Felleskjøpets Jan Marius Bjørnereim og Bård Svarstad går gjennom detaljer med snittersjåfør Jan Markus Kvamme før det braker løs.

Første av flere

– Dette er den første av flere John Deere-snittere vi kjører i gang i år. De andre kommer nå på rad og rekke, og vi håper alle får en like god opplevelse som bøndene her i Olden, sier Bård Svarstad.

 

 

720x480 Igangkjøring_20230606_7.jpg

GODT EGNET: De paddeflate jordene i Oldedalen, rett nord for Briksdalsbreen, har bare lengtet etter en John Deere-snitter.

720x480 Igangkjøring_20230606_9.jpg

FINPUSS: Jan Markus Kvamme får de siste tipsene fra Bård Svarstad før han kjører i gang snitteren. Tidligere i år har han vært på brukerkurs.

720x430 Igangkjøring_20230606_10.jpg

SKUELYSTNE: Skuelystne, slåttekarer og medhjelpere følger med på den store begivenheten.

720x438 Igangkjøring_20230606_28.jpg

BRU-UTFORDRING: Vakker, men akk så smal. For å komme over denne brua kan ikke snitteren ha bredere dekk enn 710 mm. Derfor har bøndene i Oldedalen også kjøpt tvillinghjul til den.