13.11.2023 | Håvard Simonsen

Og kapasiteten har sannelig kommet godt med. For etter en fin start og god førsteslått i Oldedalen, begynte det å pøse ned. Og regnet fortsatte gjennom det meste av sommeren.

– Jeg tror vi hadde bare sju dager uten regn i juni og juli, og det ble nesten håpløst med andreslåtten. Men da Yr meldte oppholdsvær i tre dager, snudde vi oss rundt og slo alt på begge gårdene i Oldedalen som er med på snitteren. Værmeldinga holdt imidlertid bare i knapt to dager, så vi høstet i regn siste dagen. Men skulle vi brukt rundballepresse, kunne vi ikke tenkt på å begynne, for vi hadde ikke en gang rukket å bli halvferdig, sier Jan Markus Kvamme.

Kvamme driver Brenja Samdrift sammen med Sindre Aabrekke, og sammen med John Andreas Skarstein og Martin Jordalen har de startet Alda Onnelag og lagt om grashøstinga til finsnitter og plansilo.

Hadde ikke hatt nubbsjans
– Det er klart det er noen utfordringer med innstillinger av maskinen og å få logistikken til å fungere. Vi er ikke vant med å ha så mye folk i sving. Men det er sånt en lærer seg, og jeg synes systemet i seg selv fungerer veldig fint. Det er veldig effektivt, og selv om vi har hatt en fryktelig sesong værmessig, har det egentlig gått fint, oppsummerer Kvamme. Han er fast kusk på snitteren, og sier alt fungerer best når de samme sjåførene sørger for transport og pakking i siloen. som kjører alt.

Kvamme sier de har lært mye gjennom sesongen, blant annet hvor enorm kapasiteten på snitteren er.

– Da vi gikk gjennom informasjonen fra HarvestLaben, så vi blant annet at vi på det meste hadde høstet 170 tonn i timen under andreslåtten. På tredjeslåtten var forholdene ganske greie, og med det mjuke graset lå vi i 20 km/t. Da måtte vi leie inn ei ekstra samlerive, for med bare vår egen var det ikke nubbsjans til å holde unna for snitteren. Vi la 1 000 mål på to dager, forteller Kvamme.

Variert fôr
Analysene fra førsteslåtten viser 0,94 FEm/kg TS, og så høy energikonsentrasjon har ikke Kvamme hatt før. I starten slet de imidlertid med syretilsetningen, og analysen viser derfor at ensileringen kunne vært bedre. Andreslåtten ble veldig våt, og fôrprøver var ikke klare da vi snakket med Kvamme. Tredjeslåtten kunne også vært tørrere, men Kvamme tror den ble grei.

– Hadde det vært en normal sommer og høst, kunne vi med snitterkapasiteten sikkert tatt fire slåtter der vi har raigras, sier Kvamme. De direktesår raigras i den vanlige enga etter 4-5 år, for å høste ett år til, som ifølge Kvamme fungerer fint.

Kvamme sier snitteren har klart seg godt under de bløte forholdene.

– Det er ikke snitteren det blir styggest etter. Vi er overrasket over at det har gått så bra, spesielt i Olden der det er bakker og tung jord. Det ville i hvert fall ikke sett bedre ut med rundballepresse. Vi lesser litt mindre lass i bakkene, og når det begynner å bli fulle hengere, kjører vi opp på veg ved siden av skiftet og fyller i nedoverbakke. Kapasiteten gjør at vi har tid til å ta oss tid. Det hadde vi ikke med rundballepressing, sier han.