24.10.2023 | Felleskjøpet

Bålpanne skaper stemning året rundt og er et perfekt samlingssted hjemme i hagen, på hytta eller på campingen. Det perfekte utekjøkken hvor du kan bruke både kull og ved!

Hos Felleskjøpet får du kjøpt bålpanner fra kvalitetsmerke Espegard.

Plassering av bålpannen

Bålpannen kan settes der du selv ønsker, men finn gjerne en solfylt plass med le fra vind. Den kan flyttes og har justerbare ben, noe som gjør at den alltid står stødig på bakken, enten om du velger å sette den på flate steinheller i hagen, eller i en skråning ved hytta eller på campingen.

Pass på at du har god avstand til vegger og fasader ved plassering i nærheten av hus og hytte.

Sikrere bålfyring

Få bålet opp fra bakken. Bålpanne gir en sikrere bålfyring og føttene reguleres lett etter underlaget, slik at bålpannen står stødig uansett underlag. Under pannen er det et smart oppsamlingskar for fett, aske og glør. Investér gjerne i en gnistfanger og et gnistfangerlokk, da disse vil beskytte nysgjerrige barnehender mot flammene og omgivelsene mot brann hvis det skulle sprute glør. 

Vedlikehold av bålpannen

En bålpanne som alltid står ute er utsatt for vær og vind. Espegard vedlikeholdsolje gir bålpannen lengre levetid og hjelper deg med å holde bålpannen flott. Tips! Har du et avlastningsbord på din bålpanne, bruk oljen på denne også for å beholde den flotte eikefargen. Ved å bruke lokket beskytter du selve bålpannen når den ikke er i bruk.

En bålpanne kan stå ute hele året, men bruk gjerne et bålpannetrekk. Har du mulighet så er det fint å tømme den for aske og oppbevare den i bod eller garasje når den ikke er i bruk.

Utstyr til matlaging 

Det er bare fantasien som setter begrensninger for hva du kan lage på en bålpanne! Med litt hjelpemidler blir matlagningen både morsom og enkel!

Spyd til pølser og marsmallows, og popcorngryte vil trolig være en stor suksess blant de minste. Eller hva med vaffeljern, toastjern eller munkejern?

På en stekehelle kan man steke alt fra pannekaker, speilegg og bacon, og på grillristen kan det meste grilles. Og så må vi ikke glemme kaffekjelen - ingen kaffe smaker så godt som bålkaffe i det fri.

Med avlastningsbordet i eik kan du sette fra deg mat og annet utstyr mens du lager mat.

Les mer om oppskrifter til bålpannemat her.

Rentbrennende og røykfri bålpanne

Har du allerede en Espegard bålpanne, men synes det er litt masete med røyken? Da kan du enkelt oppgradere din trofaste bålpanne til å bli mer rentbrennende og tilnærmet røykfri. Du har to muligheter, innleggsmodulen Rentbrennermodul 60, den rimligste varianten, eller bytte selve gryten med Rentbrennende oppgraderingspakke 60. Begge sørger for bedre lufttilførsel fra bunn av bålpannen, som igjen gjør at bålet brenner renere, gir mer varme og avgir mindre røyk. Gryten på oppgraderingspakken har større luftehull og en større rentbrennermodul, derfor vil den gi enda bedre lufttilførsel, og dermed en høyere effekt.

Alternativer til bålpanne

Fyrfat

En variant til bålpannen er et fyrfat som er en populær portabel bålpanne, både lett å transportere og den tar liten plass. Smart om du ønsker å ta den med deg til favorittstranden eller ut i skogen. Fordelen med disse er at det gir en sikrere bålfyring, samt at du unngår å etterlate deg stygge spor på bakken. Fyrfatene kommer i både 60 og 80 cm i diameter, og er ikke høyere enn 45 cm.

Bålbrenner

Espegard Pilar bålbrenner er et rentbrennende, kompakt og delikat ildsted som varmer mer, mens lukt og røyk blir betydlig redusert. God tilførsel av oksygen og oppvarming av luft mellom doble vegger gir et renere bål med mindre røyk. Ildstedet er enkel å plasserre og du kan trygt sitte tett innpå brenneren.