28.11.2019 | Felleskjøpet

Pellets brenner jevnt og rolig og avgir mindre aske enn ved. Det gir god varme i huset på en veldig prisgunstig og miljøvennlig måte.

Hva er pellets?

Trepellets består av sagflis, høvelflis og avfall fra sagbruk og skogsindustri som er presset sammen til en masse og formet til små sylindere. Pellets er klimanøytralt og slipper dermed ut samme mengde karbondioksid ved forbrenning som det voksende treet en gang tok opp fra luften. Sammenlignet med ved og flis gir pellets en mer stabil forbrenning med lavere utslipp av hydrokarboner og partikler. Dessuten blir det mindre aske.

Pellets er særlig tilpasset fyring i pelletskjeler, pelletsbrennere eller pelletsovner. Pelletskjeler kan varme opp vann til både kraner og radiatorsystemer i huset. Pelletsbrennere monteres på en oljekjele, vedkjele eller kombikjele som allerede finnes i huset. Forbrenningen blir ikke fullt så effektiv som i en pelletskjele.

Hva er en pelletsovn?

Pelletsovner finnes i to varianter, en som kan varme opp radiatorsystemer, kranvann og inneluft, og en som bare varmer opp inneluft. En pelletsovn kan erstatte 50–60 prosent av strømforbruket som går med til oppvarming, avhengig av ovnseffekten og husets størrelse og planløsning.

Pelletskjeler koster ganske mye i innkjøp, kanskje opptil 100 000–120 000 kroner, men da er installasjon inkludert. Pelletsovner koster 25 000–50 000 kroner, avhengig av modell, og pelletsbrennere fra 30 000 kroner inkludert installasjon. Men dette er penger du tjener inn igjen på noen år, fordi det er betydelig billigere å fyre med pellets enn for eksempel olje.

Se tilbehør til peis og ovn her.