23.07.2019 | Felleskjøpet

Men har du båttoalett, campingvogntoalett, tank med tre kammer, vakuumtoalett eller smale avløpsrør, er det desto viktigere at du velger riktig toalettpapir. For å unngå at rørene blokkeres bør du velge et toalettpapir som oppløser seg raskt og enkelt.
– Toalettpapper som er produsert av nye fibre, løser seg lettere opp enn papir som er produsert av resirkulert papir, for eksempel avispapir.

-       Det påvirker også oppløsningsevnen om det er trykk på papiret, så velg et papir uten mønster, sier Kenth Widman hos Metsä Tissue, som blant annet produserer Katrin toalettpapir.

Toalettpapir med relieffmønster har også dårligere oppløsningsevne. Dermed er det slett og uten mønster som gjelder hvis du har trange rør, egen septiktank eller spesialtoaletter.

Ved produksjon av toalettpapir tørkes fibrene sammen, uten at det tilsettes verken lim eller andre stoffer. Så snart papiret kommer i kontakt med væske, begynner det å løse seg opp. Når det så fyker gjennom rørene og slites mot svingene inne i rørene, fortsetter det å løse seg opp mer og mer.

Toalettpapir av nye fibre

Har du utedo, har det derimot ikke så mye å si hva slags papir du velger. Cellulosefibrene blir til jord uansett hvilken papirtype du bruker. Selv toaletter med lite skyllevann kan takle alle slags toalettpapir, så lenge rørene ikke er for trange.

Toalettpapir som er laget med nye fibre, vil både løse seg lettere opp og bli mykere og sterkere. Dette skyldes at de nye fibrene er lange og tvinner seg mer sammen med hverandre enn i resirkulert papir, som har kortere fibre. Trenden går mot at det selges mer toalettpapir av nye fibre.

Tolags eller ett-lags?

I Norge er det mest vanlig at toalettpapiret består av to lag.
– Papiret blir mykere og suger bedre med flere tynne lag enn ett tykt. Flere tynne lag løser seg dessuten raskere opp, sier Kenth Widman.

Toalettpapir som bare består av ett lag, er uvanlig i dag, men selges fortsatt i Sverige og Norge.  Kanskje har vi ikke så kresne rumper her oppe i nord …