09.04.2024 | Felleskjøpet

Sjekklister er alltid fint å følge når man skal gjøre noe – enten det er noe man gjør ofte eller bare en gang iblant. Her finner du en sjekkliste som også har med seg gode råd og produkter for innvendig og utvendig vask av bilen – selvgjort er velgjort!  

Utvendig bilvask  

Avfetting: Start med å påføre avfettingsmiddel på de skitne områdene av bilen, spesielt på nedre paneler og felger, for å løsne opp smuss og skitt. 

Vask: Bruk en egnet såpe for bil og en svamp eller vaskehanske for å vaske bilen. Vask bilen ovenfra og ned. Det vil si at du påfører såpen nedenfra og spyler av ovenfra og nedover på bilens flater. Bruk gjerne en høytrykksspyler for å få spylt og skylt av best mulig.  

Tørking: Etter å ha skylt av såpen grundig, må bilen tørkes ren og tørr med en myk mikrofiberklut for å forhindre skjolder. 

Polering/voksing: Påfør poleringsmiddel eller voks med tilhørende klut eller svamp. Det er smart for å beskytte lakken og det gir en glansfull overflate som gir bilen et rent uttrykk lenger. 

Dekk og felg: Avslutt med å rense dekk og felger ved å følge rådene vår i artikkel om felgrens og dekkvask

Innvendig vask av bil 

Rydd bilen: Start gjerne med å fjerne det du måtte ha av søppel og unødvendige gjenstander fra bilen. 

Vask gulvmatter: Ta ut gulvmatter og vask dem grundig med såpe og vann, eller bruk et egnet rensemiddel hvis nødvendig. 

Støvsug: Bruk en støvsuger med ulike munnstykker for å fjerne støv, smuss og rusk fra alle overflater, inkludert seter, gulv og bagasjerom. 

Dørkarmer: Ikke glem å rengjøre dørkarmer grundig for her samler det seg fort både skitt og smuss. Bruk gjerne en mikrofiberklut.  

Frontrute, vinduer og speil: Tørk nøye av alle glassoverflater innvendig og utvendig for å oppnå en klar flate uten skjolder. Bruk gjerne varmt vann med noen dråper salmiakk, oppvaskmiddel eller et vindusvaskemiddel, for å fjerne fetthinnen som ofte legger seg på vinduenes innside. 

Dashbord og skjermer: Bruk en myk, lett fuktet klut for å tørke av dashbord, infotainmentskjerm og øvrige overflater. 

Rattet: Husk også å tørke av rattet med en myk, lett fuktet klut.   

Rengjøring av seter: Avslutt med å rengjøre setene med et egnet rensemiddel for skinn, skai eller stoff. Om det er flekker eller søl, bør du velge en såpe eller et rensemiddel tilpasset setet og det som eventuelt har skap flekken.  

Hvor ofte en bil skal vaskes avhenger av bruken og om den benyttes hyppig, men det er lite som slår gleden av å sette seg inn i en bil som er ren på utsiden og lukter godt på innsiden.