Hvis du klipper i JAS-perioden, er veksten fremdeles i full gang, slik at sår etter beskjæringen leges raskt. Men barhekker som tuja, barlind og gran bør klippes senere på høsten når de ikke er i vekst.

Slik klipper du

Hekker skal alltid være bredere nederst enn i toppen. Dermed kan lyset nå helt ned, og hekken blir grønn og fin. Det anbefales at en 1,5 meter høy hekk er ca. 20 centimeter smalere øverst enn nederst.

Begynn klippingen nedenfra og arbeid deg oppover. Ikke vær redd for å klippe kraftig. Da forgrener plantene seg, og hekken blir tettere. Dessuten vokser de fleste hekker ganske raskt, hvis du skulle komme til å klippe litt feil.

Hekker med gjennomgående stammer, for eksempel tuja, bøk, agnbøk og gran, skal ikke toppes før de har fått ønsket slutthøyde. Klipp bare på sidene og mellom plantene.

Flerforgreinede hekker som liguster, hagtorn, svensk asal og alperips er mindre ømfintlige, så disse kan du klippe på alle sider.

Dette trenger du til klippingen

Når du skal klippe hekk, kan du velge mellom enkle, batteridrevne eller strømdrevne hekksakser. Velg utfra hvor mye hekk du har, hvor mye du orker og hvor høy hekken er. Til korte, lave hekker trenger du bare en vanlig hekksaks.

Skal du klippe mye, kan det passe med en bensindrevet eller elektrisk hekksaks. Hvis du bare har behov for å trimme en hekk, kan det passe bedre med en batteridrevet hekksaks. Slike hekksakser er tyngre enn håndholdte, men de fungerer bedre på tyngre grener. En beskjæringssaks er god å ha til finarbeidet.

Vær ekstra nøye med å følge sikkerhetsinstruksjonene hvis du har en elektrisk hekksaks. Bruk vernebriller og hansker, og stå stødig på stigen.

Hekksakser må rengjøres mellom klippingene hvis du skal klippe forskjellige hekker, trær eller busker. Ellers risikerer du i verste fall å overføre sykdommer mellom dem. Pass også på at hekksaksen er godt slipt for å få fine snitt.

Vanskelig å klippe rett?

Spenn en tråd langs etter hekken hvis du ikke har så god trening – da vet du nøyaktig hvor langt inn du skal klippe. For høyden er det enklest å bruke kroppen din som mål og for eksempel klippe i brysthøyde. Eller bruk en rive for å finne riktig høyde.

Visste du dette?

En tett hekk kan beskytte bedre mot vinden enn en vegg. Det er fordi vinden siles mellom greinene, og dermed blir det ikke virvelvinder, slik det kan bli ved en vegg.