24.05.2019 | Felleskjøpet

Når skal du klippe?

De fleste løvhekker har godt av å klippes både om våren, sommeren og tidlig høst.

Dersom du klipper gjennom sommeren frem til september vil veksten holdes i full gang. På den måten vil sår etter beskjæringen leges raskt.

Barhekker som tuja, barlind og gran bør klippes senere på høsten når de ikke er i vekst.

Hvor ofte skal du klippe?

Hekker som vokser mye kan med fordel klippes flere ganger i løpet av en sesong for å bevare formen. Er hekken ung, kan det vært lurt å klippe litt, men ofte for at den skal vokse seg tett og fin.

Slik klipper du

Hekker anbefales å være bredere nederst enn i toppen. Dermed kan lyset nå helt ned, og hekken blir grønn og fin. Det anbefales at en 1,5 meter høy hekk er ca. 20 centimeter smalere øverst enn nederst.

Begynn klippingen nedenfra og arbeid deg oppover. Ikke vær redd for å klippe kraftig. Da forgrener plantene seg, og hekken blir tettere. Dessuten vokser de fleste hekker ganske raskt, dersom du skulle komme til å klippe litt feil.

Skal du endre hele formen på hekken, anbefales det å gjøres når løvet har falt. Da er det lettere å se greinene. Vinteren er derfor en fin tid å gjøre dette på.

Hekker med gjennomgående stammer, for eksempel tuja, bøk, agnbøk og gran, skal ikke toppes før de har fått ønsket slutthøyde. Klipp bare på sidene og mellom plantene.

Flerforgreinede hekker som liguster, hagtorn, svensk asal og alperips er mindre ømfintlige, så disse kan klippes på alle sider.

Dette trenger du til klippingen

Når du skal klippe hekk, kan du velge mellom enkle, batteridrevne eller strømdrevne hekksakser. Velg utfra hvor mye hekk du har, hvor mye du orker og hvor høy hekken er. Til korte, lave hekker klarer du deg ofte med en vanlig hekksaks.

Bruk sikkerhetsutstyr

Vær ekstra nøye med å følge sikkerhetsinstruksjonene hvis du har en elektrisk hekksaks. Bruk vernebriller og hansker, og stå stødig på stigen.

Husk rengjøring

Hekksakser burde rengjøres mellom klippingene dersom du skal klippe forskjellige hekker, trær eller busker. Ellers kan du risikere å overføre sykdommer mellom dem. Pass også på at hekksaksen er godt slipt for å få fine snitt.

Hvordan klippe rett?

Spenn en tråd langs hekken – da vet du nøyaktig hvor langt inn du skal klippe.

For høyde - bruk kroppen din som mål og for eksempel klipp i brysthøyde.

Du kan også bruke en rive for å finne ønsket høyde.

Visste du dette?

En tett hekk kan beskytte bedre mot vinden enn en vegg. Det er fordi vinden siles mellom greinene, og dermed blir det ikke virvelvinder. Slik det kan hekken gjøre god nytte for seg i hagen eller på tomten.