02.03.2020 | Felleskjøpet

Beskjæring om våren

Mars og april er fine måneder for beskjæring. Bor du i et område av landet der våren er sen, bør du vente til mai. Nå som vinteren er på hell er det på tide å finne frem de nødvendige redskapene for å beskjære trær og busker i hagen. Det er viktig å gjøre jobben før naturen for alvor våkner igjen etter vinterdvalen. På denne årstiden beskjærer du frukttrær samt busker og trær som har blader og blomstrer om sommeren. Men vær forsiktig hvis vekstsesongen allerede er i gang. 

4 grunner til å beskjære 

Beskjæring er ikke livsnødvendig, men det er en fine måte å ta vare på plantene og bevare plantens naturlige form. Vi beskjærer for å:

  • Fjerne skadede og døde greiner
  • Stimulere til ny vekst
  • Forme planten
  • Holde vekster nede

Beskjær før løvsprett

Det kan være lurt å beskjære etter den verste vinterkulden og før vekstperioden er i gang. Unngå at busker og trærne blir utsatt for frost etter beskjæring.

Bruk ulike typer beskjæringsverktøy

Bra redskaper er viktig for et godt resultat. Du kan veksle mellom å bruke en manuell hekksaks og en elektrisk variant. Den elektriske hekksaksen er mer effektiv på større hekker.  Bruk en beskjæringssaks til å ta de siste detaljene for et perfekt resultat.

Husk å rense utstyret mellom klipping av ulike vekster slik at du ikke overfører sykdommer mellom dem. Pass også på at hekksaksen er godt slipt og gir fine snitt.

En hekk trives best når den er slankere øverst enn nederst.  Da kommer sollyset til hele veien ned. Resultatet blir en herlig grønn hekk. Et eksperttips er å begynne nederst og så klippe seg oppover. Spenn gjerne opp en tråd og bruk som rettesnor for å få et jevnt resultat.

Ta heller vekk for mye enn for lite – hekker vokser fort og før sommeren er over, har de gjerne vokst tilbake til utgangspunktet. En kraftig klipp gir dessuten mer forgreininger som igjen gjør hekken tettere og mer robust.

Slik får du mer frukt på trærne

Bugnende frukttrær er et velkomment syn i hagen utover sommeren. Veien dit starter med en god beskjæring om våren før sevja stiger i treet. Målet med en beskjæring er å gi nok lys og luft innover mellom grenene slik at all frukt får en fin modningsprosess.

I motsetning til hekker skal ikke frukttrær beskjæres for hardt, siden det kan gi nye skudd som vokser rett opp og verken blomstrer eller bærer frukter.

Begynn med å fjerne døde og skadde grener på treet, for deretter å fokusere på grener som er gamle eller vokser i en for skarp vertikal vinkel. Grener som gnager mot hverandre fjernes også, siden de kan skade hverandre og dermed svekke hele treet. Grenene som går rett utover er de beste for blomstring og er mest robuste, så de vil du bevare.

Bruk alltid skarpe redskaper slik at du ikke skader grenene, og klipp rundt en halv centimeter over et nytt skudd. For denne jobben kan du bruke grensag og rydningssaks sammen med en beskjæringssaks som brukes på grener mindre enn 2 cm i diameter. Den større saksen brukes for grener over 2 cm i tykkelse, og på de største grenene kan du bruke sagen.

Husk at kirsebær- og plommetrær ikke skal beskjæres i det hele tatt på denne tiden av året. De beskjæres om høsten etter at de har båret frukt, gjerne i juli, august og september.

Bærbusker

Bærbusker byr på sunne søtsaker, og de vil vi ha mange av! Da gjelder det å behandle buskene pent, noe som inkluderer beskjæring ved sesongstart. Vi anbefaler å bruke en rydningssaks for å hindre at buskene blir for tette. Klipp så langt nede på grenene som mulig, og vær spesielt på vakt mot grener som bøyer seg nedover, siden de vil bli enda mer lavthengende når de får bær, og da kan komme nær bakken. Fjern også gamle og syke grener og skudd – rundt én tredjedel av grenene på en bærbusk skal fjernes hvert år.

Hva så med prydbusker og -trær? Det er vanligvis ikke nødvendig å beskjære denne gruppen vekster de første fire-fem årene etter at du har plantet dem. Deretter gjelder følgende tommelfingerregel: De som blomstrer etter midtsommer skal beskjæres i overgangsperioden mellom senvinter og tidlig vår. Vårblomstrende prydbusker tåler å beskjæres etter blomstringen, så den jobben kan du vente litt med.

Ikke glem rosene

Roser beskjæres sent om våren, etter at bjørkene har sprunget ut og fått det som kalles museører. Klipp bort døde grener og skudd som vokser innover i busken. Tynn ut de eldste grenene og kutt dem ca. 5 cm over bakken. Snittet skal være diagonalt og skrå utover, rett over et skudd som vender utover.