Haldoslette gård i Orkland kommune i Sør-Trøndelag mista sin ekspert på grovfôrdyrking og maskiner da Fredmund Sandvik døde brått og uventa i oktober 2024. Sønnen Noralv har en lang karriere på 16 år bak seg som fôringsrådgiver i TINE. Det har også ektefellen Rikke Filseth Sandvik, som fortsatt er fôringsrådgiver i TINE.
En ekstremt våt sommer har i gått utover både høsting og møkkaspredning på Haldosletto. Det hjelper ikke med bratte bakker, delvis dårlig drenering, teknisk utstyr som krangler og en bonde som egentlig kunne tenkt seg å sette bort hele grovfôrdyrkinga. Bare 60 prosent av førsteslåtten ble høsta. 70 dekar ble sådd 25. juli, og det gir ingen avling i år.
– Det er heldigvis fôr å få kjøpt, og jeg har håndplukka flinke grovfôrdyrkere som har grovfôr med gode analyseresultat, sier Noralv optimistisk. Og så har han en plan for forbedringer av grovfôrlinja neste år.
Pene kyr og kynisk utrangering
Han finner trøst i topp Holsteinkyr i Norgestoppen. Rikke og Nordalv hadde 34,5 årskyr med 13 018 kg energikorrigert mjølk i snitt i 2024. Soho – Ei av de beste kyrne har melka 55 000 kg EKM i løpet av 3 lange laktasjoner på til sammen 1300 dager, som tilsvarer 4 normale laktasjoner.
STJERNER I BLIKKET: 660 Sæmi – har mjølka 37 000 på to laktasjoner, forteller Nordalf Sandvik.
– Du vet det når du ser ei ku som er pen. Da er eksteriøret bra, juret bra og kroppen fin. Du ser at det er ei solid ku, sier Noralv med stjerner i blikket.
Av 40 mjølkende i dag, har han 19 på utrangeringslista. Dette er noen kyr som skal selges som gode livdyr, som han har venteliste på. Og 10 av dem regner han med å slakte.
– Den vanligste feilen norske mjølkeprodusenter gjør, om de ønsker hurtig forbedring i egen besetning, er at de samler på dyr og utrangerer for lite, sier han. Selv gleder han seg til de nyfødte kalvene han har i kalvebingene skal kalve i 2027, slik at han kan kvitte seg med de kyrne han ikke liker, – det vil si de som ikke er toppytere –, men som han må beholde for å opprettholde produksjonen. Den er økt med ti årskyr til 44 årskyr i starten av 2025, og det blir 46 årskyr i løpet av året. Innkjøp av dyr er uaktuelt. Det skjedde sist i 2018. Men oksekatalogen ligger på nattbordet.
Mikseren er hjertet i fjøset
– Mikseren er hjertet i fjøset. Vi hadde ikke klart oss uten, og vi datt mye i produksjon da elevatoren var ute av drift en uke i sommer. Mikseren, som er kjøkkenet mitt, får tildelt kraftfôr automatisk. Så tildeler vi Formel protein 42 ved behov i miksen. Tidlig i laktasjonen gir vi også protein 42 direkte i roboten. Salt er viktig når det er varmt, med rikelig tilgang på vann i fjøset. Så gir vi mineraler, vanlig Pluss Storfe til kua og Sinku-mineral i sinku-miksen. Betfôr bruker vi til magejustering, kaliumklorid om det er litt varmt og melasse for å unngå sortering. Vi bruker gjær og andre ingredienser også, sier Noralv, som trives med å mikse på dette kjøkkenet. Om sommeren blir det to blandinger med gras pr dag, mens han på vinteren lager en miks pr dyregruppe.
Hva lønner seg best?
– Er det fortjeneste i å ha så høy avdrått?
Det spør Per Anton Hansson Vatten. Fagkonsulenten i Felleskjøpet er vant til å planlegge fôring for mjølkeprodusenter der forskjellen mellom inntektene fra mjølka og kostnadene med innkjøpt fôr er brytningspunktet i programmet.
– Banken sier at andre bør følge vårt eksempel med å bruke mye tid i fjøset, 5-6 timer pr dag, stille store krav til dyra og bytte ut NRF med Holstein. Vi hadde en førstekalver av NRF som melka 9 000 liter, og den tapte mot de fleste Holsteinene, der de fleste melker over 10 500 liter i første laktasjon. Så den ble solgt for 14 dager siden, sier Noralv fornøyd. Nå er det bare Holstein, som han har valgt for god holdbarhet og høy produksjon.
– Det lønner seg å kjøpe fôr, både kraftfôr og grovfôr. Kraftfôret er ikke nødvendigvis dyrt, og sortimentet fra Felleskjøpet er bra med rimelige standardblandinger som passer i miksen. Vi har brukt Formel Solid og Formel Fiber Elite i til dels store mengder, som en grovfôrerstatter, gjerne 19 kg pr ku pr dag, med 6 kg i miksen og 13 kg i roboten. Toppyterne med 60 liter/dag har fått en fiberblanding for å holde magen i orden, men nå har vi akkurat bytta ut Eliten med Formel Premium med mer fiber for å unngå dette, forteller han.
– Bruker dere også det nye Pluss Mjølkekraft-tilskuddet for krevende produksjonsfaser?
– Vi bruker allerede flytende propylenglykol i en av de fire doseringsautomatene i roboten, så det blir noe det samme med melasse i miksen, svarer Noralv. I tillegg doserer han Formel Protein 42, Solid og Premium i roboten.
Amming og kalvefôringsautomat
Småkalvene går med mora den første måneden, og Noralv regner 10 -15 kg EKM pr dag i kalven. Unntaket er de vimsete førstegangskalverne, som noen ganger bare får 10 dager, siden de glemmer å gå i roboten med resten av mjølka, som erfaringsmessig kan være 35-40 liter pr dag i tillegg til kalvemjølka. Deretter får kalven pulvermjølk og eller mjølk i automat, for den sparer mye arbeid.
FÔRINGSEKSPERTER: – Rikke styrer kraftfôret og jeg styrer miksen, sier Nordalv Filseth Sandvik til Per Anton Hansson Vatten, som også regner på fôring.
GAMMEL OPPSKRIFT: 300 kg kraftfôr (Formel Premium), 200 liter vann og en bøtte salt mikses og får stå 20-30 minutter før 2 bløte rundballer raigras og en tørr førsteslått mikses i en time. - Oppskrifta på tavla er fra i fjor. Nå får avløseren den på telefonen, men den er stort sett den samme, sier Noralv.