Med grundig vask og desinfeksjon i forkant av innsettet, riktig fôrmanagement og god strøkvalitet gir du hønene dine gode forutsetninger for å lykkes.
Visste du at det er en sammenheng mellom strøet i huset og eggenes skallkvalitet? Høner trenger å stelle fjørene sine gjennom strøbading. I naturen bruker høna ofte sand eller jord, inne i hønsehuset benyttes strøet til å stelle fjærene. Er strøkvaliteten dårlig gir dette er dårligere fjørdrakt som i neste omgang øker fôropptaket. Økt fôropptak gir høyere eggvekter, og store egg har en dårligere skallkvalitet. Invester derfor tid i å oppnå et godt strø i huset. Strøet skal være tørt, ha fin struktur og en tykkelse på 2-5 cm når det er ferdig opparbeidet. God ventilasjon legger til rette for tørt strø. Det skal være maks 70 % luftfuktighet i huset. En tommelfingerregel er at summen at temperatur og fuktighet ikke skal overstige 84.
Blanke ark gir en god start
Når det er over 60 uker siden sist vask, trenger huset en grundig nedvasking og desinfeksjon før nye høner settes inn. Da nullstilles huset og du fjerner smittestoffer som kan svekke den nye flokken din. En god vask med såpe fjerner over 90 % av smittestoffene i dyrenes miljø. Neste steg for å fjerne det siste av bakterier, virus, sopp og parasitter som kan skade hønene og redusere eggproduksjon er desinfeksjon. Etter vask og desinfeksjon må huset tørkes godt opp før nye høner kommer. Bruk av ekstern varmekilde som byggtørke er et godt tips for sikre opptørking om utetemperaturen er rå og kald. Les vår brosjyre om Desinfeksjon til husdyrrom og lytt til vår podcast om vask og desinfeksjon for å lære mer. Podcasten finner du der du lytter til podcast, under programmet «Felleskjøpet Kromatpodden».
Ekstern smittebeskyttelse holder smitten ute av huset
Når du har lagt ned et betydelig arbeid med å klargjøre huset, er det ergerlig om svikt i rutiner rundt biosikkerhet skal slippe smittestoffer inn i huset igjen.
Biosikkerhet er de tiltak du gjør for å hindre introduksjon og spredning av smitte i din besetning. Tenk over både hvordan du hindrer smitte inn til gården og hvordan du kan unngå smitte mellom ulike hus eller avdelinger med fjørfe på samme gård.
Fysiske skiller i huset mellom uren og ren sone med tydelige instrukser for skift av klær og skotøy trengs for å hindre smitte inn. Kontroller om besøkende har vært i andre hus med smitte før de besøker deg, og loggfør besøk for alle som besøker besetningen.
Ta vare på leveren
Leveren er et svært viktig organ for eggleggende høner. Her omsettes næringsstoffer til det fettet vi finner i eggeplomma. Leveren er også involvert i dannelsen av eggeskallet. Når vi vet at størrelsen på eggene øker i takt med hønas alder, forstår vi at en lever som fungerer godt er spesielt viktig når flokken skal produsere lenge. Særlig ønsker vi å forebygge produksjonssykdommen «Fettlever», som kan gi økt dødelighet, dårligere skallkvalitet og lavere verpeprosent.
Forebyggende tiltak du kan gjøre er å følge Felleskjøpets anbefalte fôrprogram, der næringsinnholdet tilpasses hønas behov i løpet av livet. I tillegg skal du ha kontroll på kroppsvekt- og eggvektsutvikling og fôropptak gjennom hele innsettet. Både over- og undervektige dyr er mer disponert for fettlever. Sørg for å redusere stress i flokken, da stress fører til økt lagring av fett i leveren.
Har du først observert tegn på fettlever i flokken din anbefales det at du bruker FLS Liquid eller Kromat Verp Tiltak for konvensjonelle flokker /Natura Verp Tiltak for økologiske flokker. Disse produktene hjelper høna å transportere fett ut av leveren slik at leverfunksjonen forbedres.
Bruk bredden i fôrsortimentet
Kromat verpefôr er bygget opp med kraftfôr til de ulike fasene i verpeperioden, hvor kraftfôrets næringsinnhold er tilpasset hønas behov i de ulike periodene. Når høna skal gå flere uker enn tidligere blir det viktig å bruke bredden i sortimentet ved å ta i bruk sluttblandingene. Tallet bakerst i navnet forteller deg om styrken på fôret, hvor f.eks 1-er fôr er mer proteinrikt enn et 2-er fôr. Faktorer som fôropptak, eggvekt og skallkvalitet spiller inn på når det er riktig å skifte til nytt fôrslag, og her kan våre salgs- og fagkonsulenter veilede deg til riktig bruk.
S-blandinger tar vare på skallkvaliteten
Skallkvaliteten forringes når høna blir eldre. Felleskjøpets konvensjonelle verpefôr har S-blandinger satt sammen for å ta vare på skalldannelsen i siste del av produksjonsperioden. Det økologiske verpefôret har tilpasset sammensetningen etter når i produksjonen fôret skal brukes.
Daglig fôropptak og eggvektutvikling bør overvåkes jevnlig for å vurdere når du skal skifte kraftfôrslag. Fra 40-45 ukers alder anbefales det å gå over til en av verpefôrene merket «S», da dette er verpeblandinger beriket med kalsium og andre elementer for å bevare skallkvaliteten ut innsettet.
Med innsett utover 80 uker er det ekstra viktig å vurdere blandingene i sortimentet med det laveste energi- og proteinnivået. Det kan passe å bruke Kromat Verp 3 S og Kromat Verp 4 S etter at flokken har passert 55 uker, og har et fôropptak på henholdsvis 115 og 125 g per dag per høne.
God fjørdrakt: God fjørdrakt senker fôropptaket og støtter riktig eggvektutvikling. Foto: Morten Engan