13.01.2020 | Idun Rosenfeld, produktsjef Champion

Når bør man legge om fôringen?

Så lenge den eldre hesten ikke viser noen tegn til redusert næringsopptak – enten på grunn av dårligere tyggemuligheter eller fordi den tar opp mindre av fôret – er det heller ingen grunn til å endre fôringen selv om alderen begynner å bli høy. Følg heller godt med på hesten slik at du raskt plukker det opp når den trenger tilpasninger.

Dårlig tyggemulighet

Dersom hesten tygger dårlig bør du hjelpe den med å tilby mykt og fint grovfôr som er enklere å tygge. Champion Luserne Omega-3, Champion Lusernepellets, Champion Graspellets og Champion Betfiber er fiberrike fôr som kan erstatte deler av grovfôret. Når fôret blir oppbløtt trenger ikke hesten tygge så mye, og fiberstørrelsen er liten nok til å fordøyes effektivt. Senioren kan få inntil 0,8 kg per 100 kg kroppsvekt av Champion Graspellets eller Champion Lusernepellets, blandet med minimum samme mengde vann (gjerne mer), fordelt på minimum tre måltider daglig. Det er likevel en stor fordel for fordøyelsen dersom hesten greier å spise så mye vanlig grovfôr som mulig i tillegg. Champion Betfiber må blandes i minst 5 ganger sin egen vekt med vann, og må svelle før hesten spiser det. Hester som tygger svært lite grovfôr kan få inntil 0,4 kg Champion Betfiber (målt tørt) per 100 kg kroppsvekt daglig. Dette blir en stor mengde fôr når det er ferdig svellet, og bør fordeles på flere måltider.
Et annet fiberrikt kraftfôr er Champion Spenst. Dette fôret har spesielt god smakelighet for de fleste hester, og skal blandes med vann. Selv om Champion Spenst er utviklet for å hjelpe hesten med restitusjon etter harde treningsøkter, er det ikke noe i veien for at hesten kan få det hver dag, spesielt om den trenger å fristes til å spise litt ekstra.

Lettfordøyelig kraftfôr

For å dekke seniorens energibehov må man ty til mer energi fra kraftfôr enn da hesten var yngre. Champion Gull har fått en varmebehandling som kalles mikronisering. Dette gjør fôret svært lettfordøyelig, og det egner seg derfor godt til senioren. Champion Linomega og Champion Vital er andre fôr som egner seg godt på grunn av sitt høye fett- og proteininnhold. Det er også et alternativ å blande inn Champion Soyaolje i fôret, for eksempel i Champion Betfiber eller Champion Spenst.

Champion Havre er et fosforrikt korn som også er lettfordøyelig, og kan gjerne være en del av seniorens rasjon, både som en fosfor- og energikilde. Dersom hesten ikke får anbefalte mengder av et av Champions fôr i den blå serien, bør Champion Multitilskudd legges til hestens rasjon for å dekke vitamin- og mineralbehovet. Champion B-vitamin inneholder alle de ulike typene B-vitamin, og er en god måte å sikre at senioren har tilgang til alle B-vitaminene, som mange seniorer produserer for lite av. Champion Yea-sacc inneholder en gjærkultur som stabiliserer hestens mikroflora, og gjør samtidig nedbrytningen av fôret litt lettere for hesten. På denne måten hjelper Champion Yea-sacc til med å øke fordøyeligheten av fôret hesten spiser.

Væske fra fôret

Mange hester liker fôret bedre når det er oppbløtt, og det er også en god måte å hjelpe hesten til å få i seg nok væske. Spesielt seniorhester med mer langsom passasjehastighet har nytte av oppbløtt fôr for å unngå forstoppelseskolikk.