14.10.2022 | Idun Rosenfeld

Champion Superfiber.jpgHer har resultater fra forskning på hest blitt tatt ut i praksis.

- Dette er et fôr jeg har gledet meg lenge til å bruke i fôrplaner, sier Anne Bislingen Kristiansen. Hun er fagkonsulent i Felleskjøpet og jobber med Champion-fôr. Anne har som en stor del av sin jobb å veilede kunder og sette opp fôrplaner som dekker alle hestens næringsbehov, også om hesten har spesielle utfordringer.

I Champion Superfiber er det samlet mange gode egenskaper. Fôret har svært høyt fiberinnhold, og ikke bare hvilke som helst fibre. Fôret har et høyt innhold av en type fiber som kalles nettopp «superfiber», svært lett fordøyelige fibre som hesten kan utnytte på en annen måte enn sukker og stivelse. I tillegg inneholder fôret levende gjær.

- I sommer har vi gjort forsøk med produksjon av dette fôret, og har tilpasset prosessen slik at vi kan tilsette levende gjærceller som også er i stand til å etablere seg i hestens fordøyelsessystem når den blir fôret med Champion Superfiber. Gjærcellene er gunstige både fordi selve cellene kan fordøyes, og fordi de utkonkurrerer uheldige bakteriekulturer i fordøyelsessystemet. På den måten bidrar gjæren til at hesten utnytter også andre næringsstoffer bedre, forteller Anne

Fôr til mange typer hester

Champion Superfiber er et fôr med flere gode egenskaper som gjør det nyttig for ulike typer hester.

- Jeg har selv travhest og snakker mye med trenere om fôr og fôring. For traveren kan det være en utfordring at hesten trenger mye energi til trening, og det er nyttig å kunne legge til et fôr med levende gjær slik at hesten utnytter næringsstoffene i rasjonen optimalt, sier Anne.
Mange tar også kontakt med Anne for å få hjelp til å tilpasse fôringsrasjonen til ridehester.

- Her er det ofte ikke problematisk å få dekket energibehovet til trening, men jeg får mange forespørsler fra hesteeiere med hester som har utfordringer med løs avføring av forskjellige årsaker. Fôr med levende gjær kan gjøre en forskjell for en del av disse hestene, sier hun.

Hester med spesielle behov

Et annet område hvor Champion Superfiber kan tilføre mye hjelp/støtte/ekstra/nytte er til insulinresistente hester eller hester som av andre grunner skal ha så lite sukker og stivelse som mulig.

- Fôret inneholder bare 3,8 prosent stivelse og 4,7 prosent sukker. Det skal godt gjøres å finne et kraftfôr med lavere sukker- og stivelsesinnhold. Fôret er laget med tanke på at det skal fôres oppbløtt. Dermed egner det seg også godt som en fiberkilde til hester med tyggeproblemer, for eksempel eldre hester, sier Anne.

God smak

Hestene til Anne har vært med på å smaksteste fôret sammen med en rekke andre hester. Tilbakemeldingene på smaken var veldig gode, og også hennes egne hester likte det godt.Champion Superfiber er tilsatt aroma fra oregano, som mange kjenner fra for eksempel Champion Diamant og Champion Gull. Oregano har i forsøk vist å stimulere de gunstige bakterietypene i fordøyelsessystemet.

Passer til annet fôr

Anne gleder seg til å bruke det nye fôret når hun setter opp fôrplaner for hesteeiere.

- Champion Superfiber har så mange gode egenskaper at jeg ganske sikkert kommer til å anbefale det til mange hesteeiere fremover. Champion har allerede mange andre fôr som tilfører hesten vitaminer og mineraler, mens Superfiber ikke har dette, og kan derfor godt kombineres med den andre fôrtypene.

-Jeg gleder meg til å høre tilbakemeldingene fra hestemiljøet, for dette har jeg tro på!, avslutter Anne.

Les mer om Superfiber her