30.04.2025 | Felleskjøpet

De siste ukene før kalving

Logistikken rundt når en skal flytte kyr eller kviger over til løsdrifta, eller til melkekubåsen i båsfjøsa varierer ofte med tilgjengelig plass. Førstegangskalvere kan ha godt av å venne seg til robot og rangordninga før kalving. Det vanligste er å flytte dem tre uker før forventet kalving og ta opptrappinga på kraftfôr her. Rutinerte mjølkekyr som kan systemet, trenger ikke nødvendigvis innom løsdrifta. Disse kan ha fordel av å stå på en balansert sinku-rasjon gjennom hele sintiden, med næringsstoffer tilpasset deres behov.
Noen velger også å flytte kyr over til kuavdelinga før kalving for å trappe opp kraftfôret automatisk. Hvis en har en kraftig miks og større mengder kraftfôr, bør en vurdere nøye hvordan fôringa skal trappes opp og når dyra skal flyttes, for å unngå feite kyr og kalvingsproblemer eller jurødem/tråte.

Unngå stress – bruk kalvingsbingen riktig

Det er anbefalt å flytte sinkua til kalvingsbingen i god tid, både for å unngå stress og for å sikre at kalven ikke blir født i løsdrifta. Uhell kan skje, men en dårlig start kan gi negative konsekvenser for kalvens helse og livstidsproduksjon. Ved å flytte kua tidlig, unngås unødvendig stress rett før kalving. Dette gir ofte lettere kalving og bedre kalvehelse.
God hygiene er avgjørende. Sørg for nok strø til å samle opp avføring og fostervann. En halmbinge med drenerende underlag er ideell, men en kalvingsbinge med gummispalt og god plass fungerer også godt – og er det en klok investering.
Hvis du ikke får vaska ned kalvingsbingen med såpe og desinfeksjonsmiddel, kan bruk av Stalosan, et tørrdesinfeksjonsmiddel, anbefales mellom hver kalving.
Tildel grovfôr av god kvalitet og mjølkekukraftfôr. Sjekk at drikkekar fungerer, eller fyll bøtter med vann slik at kua lett får tilgang.

Etter kalving

Pluss Laktstart anbefales til alle kyr etter kalving. Dette er en energidrikk som enkelt blandes ut i lunka vann og gir kua rask tilgang på energi i form av glukose, elektrolytter og kalsium – samtidig som den stimulerer vanninntaket.
Ved risiko for mjølkefeber kan det være aktuelt å supplere med kalsiumtilskudd, som Pro-Rumen Liquid eller Pluss Kalsium Bolus. Den flytende varianten tas raskest opp i blodet, og anbefales dersom du ser symptomer.
Det anbefales også å melke kua på spann de første målene. Da har du full kontroll, du får tak i all råmelka, og kua slipper å flytte seg mer enn nødvendig. Viktig etter kalving er å få kua til å spise, drikke og hvile. Det gjør du mest effektivt ved å la kua stå i kalvingsbingen.
Hvor lenge kua skal bli stående, avhenger av tilgjengelig plass og kuas generelle helsetilstand.