25.07.2017 | Petter Steen, ambassadør i Team Appetitt

Samarbeidet med en villig og motivert hund skaper tilfredshet for begge parter og er noe av det mest minnerike ved jakta.

Jeg har selv seks hunder – fem engelsk settere og en Jack Russell-terrier. I tillegg er jeg ivrig jeger og jaktprøvedommer, og bruker også en del tid som dommer på utstillinger i regi av Norsk Kennel Klub.

Riktig næring til hunder som skal prestere

Under jakta bruker hunden mye energi. Hunder som skal prestere må få det beste matstell før, under og etter jakta.

Hunders tenner og korte fordøyelsessystem tilsier at hunden har best av animalske råstoffer. Dette er hovedkonseptet i hundefôret Appetitt, som forøvrig er norskprodusert. Tørrfôret Appetitt Energy og Appetitt Extreme er skreddersydd jakthunders høye ernæringsbehov.

På samme måte som langdistanseløpere er bevisst på næringsegenskapene i maten de inntar, trenger hundeeieren å være bevisst på hva slags næring hunden trenger for å yte sitt beste i terrenget.

Ved å følge med på hundens avføring får man gode indikasjoner på hundens trivsel i matveien.

Fôr øker hundens prestasjonsevne

Proteiner og fett fra kjøtt passer best med hundens eget stoffskifte og opptas optimalt i hundekroppen. Fett er den viktigste energikilden når hunden er i aktivitet, og proteiner av høy kvalitet øker transporten av oksygen til musklene og gir støtte til muskulaturen.

Videre må fôret ha naturlige fibre som vedlikeholder et sunt og stabilt miljø i tarmen. Glukosamin og kondroitinsulfat bidrar til sunne ledd og leddvæske slik at knokler og ledd beskyttes mot støt. Forskning dokumenterer at animalsk Omega 3 fettsyrer gir hunden bedre luktesans. Forskning påviser også at hundens kondisjon forbedres med 50% som følge av bedre oksygenopptak når den får animalsk fett i stedet for vegetabilsk fett.

Hunden er den blant alle skapninger som har størst evne til å hente energi ut av kroppen. Fra naturens side gjør det den til den fremste blant jegere. På en rolig dag forbrenner den rundt 2000 kalorier. På en travel jaktdag 5000 kalorier eller mer. Under ekstreme forhold som for eksempel Iditarod-løpet i Alaska kan trekkhunder bruke opptil 15 000 kalorier per dag.

Når variasjonene er så store, må hundeeieren passe på at den aktive hunden får riktig mat og drikke, hvile og restitusjon.

Fôringsrutiner for jakthunder

Dette er mine beste tips til fôringsrutiner for jakta:

  • Innfør fôringsrutinene 5-6 uker før jakta, slik at hundene er vant til rytmen. Uvante rutiner kan medføre stress første jaktdag.
  • Sørg for at hunden får en god natts søvn og hvile 6-8 timer før den store dagen.
  • Fôr hunden med en gang du våkner, før du setter på kaffen og steller deg selv. Gi den en normal dagsrasjon – 200 gr. Appetitt Energy/Extreme (tørrfôr) tilsatt en boks Appetitt Energy 150 gr. Det gir hunden tid til fordøyelse før jakta begynner.
  • Ta med 2-3 bokser Appetitt Energy 150 gr. opp i fjellet/ut i skogen. Gi en boks for hver pause, gjerne blandet med vann.
  • Ta med vann til hunden for hele dagen. Tilsett gjerne litt smak (litt av kjøttet) ved servering.
  • Etter jakta og før transporten hjem bør du gi hunden en neve med tørrfor før den går inn i hvilefasen. I denne fasen er hvile viktigere enn mat, men den trenger noe næring av hensyn til restitusjon.
  • 1-2 timer etter jakta bør du gi et nytt stort måltid før nattehvile. Mengden kan være tilsvarende morgenmåltidet.
  • Gi alltid hunden ro før, under og etter måltidet. Vær også oppmerksom når det er mange hunder med på jakten. Slitne hunder er mer gretne. Gi hundene plass for å få harmoni i flokken.

Husk- mengden fôr er inviduelt og kommer ann på hundens størrelse og aktivitetsnivå.

God jakt!