08.07.2019 | Felleskjøpet

Ta med katten på biltur?

Det kan være nyttig å vite at katter lett kan bli bilsyke, så unngå å gi den mat rett før dere skal ut og kjøre. Kontakt veterinæren hvis du har behov for resept på reisesykemedisin som kan gjøre turen bedre. Det finnes også beroligende produkter i butikker som selger utstyr til katt, som kan hjelpe katten med å bedre håndtere stress. Disse kan du for eksempel spraye i buret.

La katten ha et teppe eller leke den kjenner godt i transportburet. Før avreise er det lurt å la katten få bevege seg litt før turen, og pass på at den får gjort fra seg.

Katter kan bli stresset i bil, så øv gjerne på forhånd ved å kjøre kortere turer. Dermed forebygger du at pus kaster opp eller gjør fra seg i bilen. La aldri katten ligge igjen alene i bilen! Temperaturen kan stige raskt, og det kan bli alt for varmt. Husk å gi katten vann regelmessig, og ta med kattedoen hvis dere skal reise langt.

Velg et romslig og fint transportbur og la katten få god tid til å venne seg til buret hjemme før dere reiser avsted. Katteburet bør stå på gulvet eller eventuelt være fastspent i ett av beltene. Noen katter liker å kunne se ut av buret, mens andre synes det er tryggere og bedre å ha et teppe over det. Prøv deg frem og se hva katten din foretrekker.

Vel fremme på feriestedet

Prøv gjerne å etterligne hjemmemiljøet så langt som mulig ved å sette mat- og vannskålene slik de står hjemme. Om feriestedet er nytt for katten, skal den holdes innendørs i minst to uker, før den slippes ut. Da får den tid til å venne seg til det nye stedet.

Ta gjerne med favorittlekene for å aktivisere katten og få den til å føle seg hjemme. Ta også med en kattesele, og sørg for at katten er ID-merket. Det er ikke uvanlig at stressede katter på nye steder rømmer.

Det kan være lurt å bruke flåttmiddel på katten hvis reisen er om sommeren, husk flåttkrok. Planlegger du å ta med katten utenlands, er det viktig å lese informasjonen på mattilsynets hjemmeside grundig.

Skal katten bli hjemme?

Hvis du tror at det beste for katten er å være igjen hjemme når du er bortreist, må du sørge for å ha en kattevakt som kommer to ganger om dagen. Kattevakten må gi mat og vann, gjøre ren kattedoen og ikke minst være sammen med katten en stund. Husk at katter er sosiale dyr, så hvis reisen varer i mer enn to uker, er det lurt at noen kommer og bor sammen med katten mens du er borte.I tillegg til kattevakten, sørg for at katten har jevn tilgang til mat og vann. Her finnes det smarte fôr- og vannautomater. Har du en katteluke, så kan pus komme og gå som den vil.

Skal katten bo på kattepensjonat?

Her gjelder det å være ute i god tid, for kattepensjonatene blir ofte fullbooket lang tid i forveien. Les deg ordentlig opp, eller kontakt en katteklubb for å få tips om de seriøse og gode kattepensjonatene. Sørg for at katten din er vaksinert før du tar den med dit.