06.05.2022 | Felleskjøpet

Flåtten er en type midd som finnes i flere varianter i hele verden. I Norge finnes det flere forskjellige arter, der skogflåtten, også kjent som skogbjørn, er den vanligste. Den suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker og våre kjæledyr, og har derfor potensial til å overføre sykdommer. De siste årene har vi i Norge opplevd en økning i antall flått og tilfeller hvor mennesker og dyr blir syke.

Hvor trives flåtten?

Flåtten trives best når temperaturen er på pluss-siden av gradestokken, så fra mars til slutten av oktober er flåtten aktiv. Aller mest aktiv er flåtten allikevel i sommerhalvåret, når det er varmt og luftfuktigheten er høy. Mest utbredt er flåtten i Sør-Norge og nordover, men de siste årene har man også oppdaget flått i Nord-Norge.

Flåtten liker seg best i høyt gress og lave busker på skyggefulle og fuktige steder. Når flåtten blir sulten kryper den oppover gresstrået og venter der til et passende bytte kommer forbi. Flåtten kan ikke hoppe eller fly, så den må være i kontakt med dyret for å feste seg. Når den har festet seg på dyret kan den bli sittende i 3- 11 dager, til den blir mett og slipper taket.

Hvorfor er det viktig å unngå eller fjerne flått?

De fleste flåttbitt er ufarlige og svært få flåttbitt resulterer i alvorlig sykdom. Men flåtten kan være bærer av ulike sykdomsfremkallende bakterier og virus, slik som borreliose, anaplasmose, babesiose, harepest og TBE (tick-borne encephalitis). Smittestoffene får flåtten fra å suge blod fra for eksempel infiserte smågnagere. Når flåtten da bitter seg fast på oss mennesker eller våre kjæledyr, så risikerer vi å bli smittet. Derfor er det lurt å benytte seg av produkter som frastøter flåtten. Sjekk deg og kjæledyrene dine jevnlig og oppdager du flått er det viktig å få fjernet den så fort som mulig. Flått som fjernes innen 24 timer overfører sjeldent sykdom.

Hvordan fjerne flåtten?

Bruk en egnet flåttfjerner. Ta tak i flåtten så nær huden som mulig og dra rett ut. Sørg for at du ikke klemmer eller trykker på flåtten, da den kan overføre smitte lettere. Når flåtten er fjernet er det viktig å rengjøre hudområdet hvor flåtten har sittet.

Hvis hodet eller munndelen blir sittende igjen, så er ikke det farlig. Den vil trolig bli borte av seg selv etter noen dager, men risikoen får betennelse vil øke. Igjen er det viktig å rengjøre med desinfeksjonsmiddel. Ta kontakt med veterinær hvis hunden eller katten din viser andre symptomer som feber, sløvhet, dårlig appetitt, smerte eller ømhet.

Hvordan forebygge flåtten?

Beskytt hunden og katten ved å bruke ulike produkter mot flått. Kjøp reseptbelagte produkter hos veterinæren eller bruk forebyggende produkter som du får kjøpt hos Felleskjøpet.

Under følger en oversikt:

Flåttmidler

Bruk flåttmidler i form av spray som virker avstøtende på flått, lopper og andre stikkende insekter.

Flåtthalsbånd

Biohalsbånd er et effektivt hjelpemiddel for å holde flått og lopper unna hunden. Halsbåndet tåler vann og kan tilpasses de fleste hunder med nakkeomkrets opptil 65 cm. Virkningsstoffet fordeler seg i pelsen, og bidrar til å holde flått og lopper unna. Halsbåndet er effektivt i 4 måneder.

Elektroniske flåttavvisere

Elektroniske flåttavvisere sender ut ultralydpulser som ikke oppfattes av mennesker eller dyr, men som forstyrrer flått og lus, og kan bidra til at de holder seg unna kjæledyret ditt. Festes enkelt på halsbåndet og har en levetid på 12 måneder.

Flåttkontroll

Tubene plasseres ved blomsterbed, busker, vedstabler, steingjerder og andre egnede steder langs hagens ytterkanter. Tubene brytes naturlig ned i naturen og etterlater seg ingen spor. To gangers årlig bruk vil fjerne flått og gi beskyttelse hele året.

Mer fakta om flåtten

  • Det er hunn flåtten som fester seg til byttet. Den voksne hann-flåtten leter også etter et vertsdyr – ikke for å suge blod, men for å finne en hunn å pare seg med.
  • Flåtten kan feste seg hvor som helst, men foretrekker områder hvor huden er tynn, slik som fremme ved ansiktet, bak ørene, på halsen og ved armhulene.
  • Den kan øke vekten sin hundre ganger, likevel kan den være vanskelig å oppdage.
  • Fugler kan ta med seg flått, og den kan derfor dukke opp langt utenfor de områdene den hovedsakelig er utbredt.
  • Innenfor en kommune kan det være store lokale forskjeller på flått, men den er ofte utbredt der det er mange hjortedyr, rådyr og elg. Disse er favorittvennene til flåtten.
  • En hun kan legge mellom 2000-3000 egg, som etter noen uker klekkes til små larver. Larvene suger som regel blod i 2-4 dager, for så å skifte hud og komme i nymfestadiet. Det er spesielt nymfestadiet som er regnet som størst risiko når det gjelder borreliose-smitte hos mennesker.