07.02.2022 | Felleskjøpet

Mye skal undersøkes og læres når man skaffer seg et helt nytt kjæledyr, og det vil vi tro gjelder ved anskaffelse av marsvin også. Ifølge Mattilsynet trenger marsvinet å bo sammen med én eller flere av sin art for å trives best mulig, så sørg for at familien har plass til ikke bare ett marsvin - men helst minimum to nye familiemedlemmer.

Les Mattilsynets veiledning om hold av marsvin her: Til deg som har eller vurderer å skaffe deg marsvin.

Marsvinbur for lek og god søvn

Marsvinet kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og er en del av gnager-familien. Den er aktiv på dagtid, og trives med å lage underjordiske ganger til å sove eller gjemme seg i. Marsvinburet trenger derfor skjulesteder, mørke kroker og materialer som marsvinene kan grave litt i.

I vill tilstand lever marsvin i grupper på mellom fem og 20 stykker. Du gjør derfor lurt i å gi marsvinet en lekekamerat eller to, slik at det får selskap. Dette krever en del av buret du skal kjøpe, slik at marsvinene ikke må krangle om plassen eller lekene. Gi dem nok plass, gjerne over flere etasjer, slik at alle har mulighet til å trekke seg tilbake til sine egne områder i buret, noe de også trenger.

 Kjøp bur til marsvinene dine her: Bur til marsvin.

Gi også marsvinene mulighet til å strekke på bena utenfor buret hver dag. I sommermånedene kan de også få daglige lufteturer utendørs.

Se Mattilsynets tips til lufting og aktivitet av marsvin her.

I tillegg til aktiviseringsobjekter, trenger marsvinene følgende i sitt nye hjem:

  • En samboer, les Mattilsynets anbefalinger om hvilke marsvin som går sammen
  • Mørke steder å sove og trekke seg tilbake
  • Egnet fôr og friskt vann
  • Godt høy - til å spise, gjemme seg i, og gnage på for å slipe ned tenner

Plassering og vedlikehold av marsvinbur

Ifølge Mattilsynet bør man tenke over hvor marsvinene skal bo i huset for de har svært god hørsel og liker heller ikke store temperatursvingninger. Vær oppmerksom på små detaljer i rommet du ønsker å plassere buret i. Unngå plassering av bur nær en varmeovn eller en datamaskin, for eksempel. Høye lyder, både vanlige og høyfrekvente kan ha en større innvirkning på marsvinene enn oss mennesker.

Tenk over følgende når du skal plassere marsvinburet hjemme, svaret bør være ja på alle punkter:

  • Er temperaturen jevn, mellom 15-22 grader?
  • Er det trekkfritt?
  • Er det lite støy? Dette gjelder også høyfrekvente lyder.
  • Er det dagslys, uten direkte sol?
  • Er marsvinburet utilgjengelig for andre kjæledyr, som hund eller katt? Marsvinet kan føle seg truet av andre dyr.

Når det kommer til rengjøring og vedlikehold av hjemmet til marsvin, er det anbefalt å rengjøre buret én til to ganger i uken. Bytt ut bunnmaterialet, og vask bunnen og innredningen i buret. Et marsvin er ifølge Mattilsynet mindre renslig enn for eksempel hund og katt. Marsvin kan fort bli syke om de bor for tett eller uhygenisk.

Det er mange hensyn å ta uansett hvilket kjæledyr du ønsker å verve til familien. Gjør du et godt forarbeid, gir du dine nye kjæledyr en god start på sin nye tilværelse sammen med dere.

 Og du? Vær tidlig ute med dine bestillinger, slik at bur og utstyr er på plass når marsvinene er klar for henting.

Du finner utstyr til marsvin i Felleskjøpets nettbutikk her