07.04.2020 | Haavard Simonsen

Da Ålesund kommune skulle ha nye traktorer til snøbrøyting, var det et krav at de skulle være sterke, kompakte og smidige. Valget falt på fem nye John Deere-traktorer fra Park og Anlegg i Felleskjøpet som ble levert ferdig spekket til
vintersesongen 2018/2019. Kontrakten omfattet fire John Deere 5125R og én John Deere 6130R. Alle er levert med kraftuttak og hydraulikk i fronten og utstyrt med John Deeres velprøvde CommandArm. 5-erne har Command8 helautomatisk
girkasse, mens 6-eren har AutoPowr trinnløs giring. 6130R-traktoren er også utstyrt
med midtmontert, underliggende skjær og ny kantklipper fra Felleskjøpet.

Gode å kjøre

Med sammenhengende snøføre i sju uker har brøytemannskapene virkelig fått testet hva traktorene er gode for. Oppdragene omfatter kommunale og private veier, gangfelt, plasser og boligområder.

– Vi ønsket alle å kjøre grønt og er godt fornøyd. Traktorene er gode å kjøre, har god oversikt og fin komfort, forteller Anton Helland, Kristoffer Lillebø og Per Grøndal, som har hatt John Deeretraktorene som sin nye arbeidsplass gjennom vinteren.

De viser til at 5125R-ene er mindre, mer smidig og langt bedre tilpasset enn traktorene de brøytet med tidligere.

– Det gjør arbeidet lettere, for nye boligfelt er ikke alltid så godt lagt til rette for brøyting, sier de tre.

GODT FØRERMILJØ: Per Grøndal (f.v.), Kristoffer Lillebø og Anton Helland roser traktorenes førermiljø og komfort.

Verksted rett ved

Trygve Jakob Aasen i Park og Anlegg i Felleskjøpet peker på at John Deere 5125R har
kompakte mål i forhold til ytelse, og at dette var et viktig kriterium for kommunen.

– Traktorene har kort akselavstand og liten svingradius i forhold til motoreffekt. Og med CommandArm har man alle betjeningsfunksjoner i armlenet, som sikrer godt førermiljø og god komfort, sier Aasen, som forteller at det har vært tett dialog med kommunen.

– Dette er en signalkontrakt for oss med et framtidsrettet konsept med traktorstørrelser og andre løsninger som er godt egnet for bymiljøer,
sier Aasen.

For Ålesund kommune har det også vært viktig med lett tilgang til verksted og servicetjenester ved Felleskjøpets avdeling i byen.

– Verkstedet ligger i kort avstand fra kommunens maskinsenter der vi har traktorer og utstyr. Det er lettvint og vi får god service, sier brøytesjåførene.

Ålesund kommune har tegnet Felleskjøpets service- og garantiavtale for traktorene.
– Det sikrer at maskinene til enhver tid serves og følges opp, slik at de går når de skal. Og skulle det være noe, er det enkelt å få hjelp fra Felleskjøpets lokale verksted, sier Aase

Aktiv oppfølging

Aasen, som arbeider ut fra Felleskjøpet i Molde, møter brøytemannskapet i Ålesund som ledd i oppfølgingen Felleskjøpet tilbyr.

– Vi er mye ute for å ha en aktiv oppfølging av brukerne. På den måten fanger vi opp spørsmål og problemstillinger som ellers kanskje ikke ville kommet inn til oss i salgsapparatet, og vi kan hjelpe til med løsninger og faglige råd. Vi tar tak i problemene når de oppstår, sier Aasen, som også understreker en annen stor fordel med aktiv oppfølging.

– Moderne traktorer har utrolig mange muligheter, og når vi er ute på denne måten kan vi sammen med brukerne prøve ut hvilke funksjoner som er best tilpasset akkurat deres behov og gjøre arbeidet enkelt. Opplæring og oppfølging blir ekstra viktig når flere sjåfører bytter på å bruke utstyret, sier han.