07.03.2022 | Felleskjøpet

Det hele startet ved en tilfeldighetimagec1xcu.png

På et produktutviklingsmøte i 1970 kom utviklingsdirektør, Olav Njå, tilfeldigvis på ideen om den vendbare spissen når han prøvde å redesigne og forbedre plogskjæret med spiss som var laget i et stykke. Lite visste han at han nettopp hadde satt en ny standard for plog spisser over hele verden - som fortsatt holder seg til dagens standarder.

I 2021 feiret Kverneland 50 år med produksjon av den vendbare spissen, og til tross for hvor mye landbruket har endret seg i løpet av denne tiden, er den fortsatt den mest solgte originale Kverneland delen gjennom alle tider.

Felt test-1.jpg Utviklingsavdeling Klepp.jpg
Felt test i 1971. Fra venstre Olav Njå, oppfinner av den vendbare spissen. Utviklingsavdelingen på Klepp på begynnelsen av 70-tallet.

 

For å få en bedre forståelse av hvordan den vendbare spissen ble oppfunnet, tok vi en prat med 85 år gamle Jostein Eide, som hadde en ledende rolle i salget på Kverneland fabrikken tilbake i 1971. Han var 3. generasjons ansatt i familien sin på fabrikk, og var aktiv fra 1955 til 2003 da han ble pensjonist.

På slutten av 1960 -tallet; ble sterkere og raskere traktorer brukt av bønder, og dette satte mer press på spissen og skjæret . Som et resultat skulle plog skjæret oppdateres for å fungere like bra under de nye forholdene.

"På slutten av 1960 -tallet fungerte ikke det gamle plogskjæret lenger som forventet, og vi begynte å se på forbedringer," sier Eide. Mange ideer og prototyper ble brakt til bordet, men oppgaven virket umulig.

"På et tidspunkt satt ingeniørene sammen en hel natt for å prøve å komme med en ide til et nytt skjær. Resultatet som ble presentert neste morgen, var imidlertid ikke klart for oppgaven. Det var for tykt på det tidspunktet og hadde dårlig jordinntrengning og stabilitet i de følgende felttestene. Bølgeformede skjær og ribbede kanter ble også testet, men det løste ingenting i det hele tatt. Slitasjen ble faktisk verre” husker Eide.

"Ekstra funksjonen til den vendbare spissen ble designet for å tilby kundene enda mer utnyttelse av spissen, noe som gir enda mer for pengene"

“Så en dag, da vi var sammen i et møterom for å diskutere hva vi muligens kunne gjøre, kom ideen. Olav Njå, husket todelingen mellom spiss og skjær som ble brukt på den gamle Kverneland hesteplogen, kalt Odin. Derfra begynte vi å tegne konseptet mellom spiss og skjær for traktorplogen”. Odin-plogen hadde en støpt skjær med en smidd stålspiss. Tanken var å modifisere dette prinsippet til å passe til en traktorplog og optimalisere for moderne produksjonsmetoder. Under tegneprosessen utviklet ideen seg til også å gjøre spissen vendbar. Arnold Furre, leder for fabrikklaboratoriet, så et stort potensial i det vendbare plogspissen og tildelte store ressurser til utvikling. “Vi innså raskt at den nye spissen hadde utmerket jordinntrengning og gjorde plogen bemerkelsesverdig stabil i åkeren. Dette var avgjørende for å lykkes med det nye produktet» sier Eide.

imagehd9up.png Pløyeøkonomi-1.jpg
Hesteplogen «Odin» fra 1930 hadde separat spiss og skjær. Den vendbare spissen presentert i en brosjyre fra 1976.

Den vendbare spissen tar over verden

Å overbevise markedene om å anvende nye oppfinnelser er ikke alltid lett. I de første dagene ble en eske med spisser sendt til et testanlegg i Europa. Testanlegget var overhodet ikke fascinert av konseptet og var ikke interessert i å utføre noen tester. Heldigvis trodde bønder noe annet, og innen 2 år etter lanseringen ble den opprinnelige vendbare spissen akseptert av markedene.

På begynnelsen av 80-tallet lette fabrikken i Kverneland etter ytterligere forbedringer på den vendbare spissen. Frem til da benyttet Kverneland varmebehandling på hele spissen, noe som betydde at stålets hardhet måtte begrenses for ikke å bryte rundt bolthullene. Mens de etablerte en ny produksjonslinje, utviklet ingeniørene en ny metode for varmebehandling, kalt soneherding, slik at de kunne øke hardheten på kantene og holde området rundt bolthullene myke. "Soneherdingen betydde at Kverneland kunne øke kantene opp til 57 Rockwell, som ingen andre konkurrenter kunne matche uten at spissen fikk sprekker rundt bolthullene", sier Eide stolt.

 

image635aj.png

Infrarødt kamera: Varmebehandling

1. Ekstremt harde slite soner
2. Området rundt bolt hullene er fleksible for å unngå brekkasje

 

Overlever tidstesten

I dag finner vi fremdeles det banebrytende arbeidet til Olav Njå, Jostein Eide og hele utviklingsteamet fra 1970 som en viktig del av Kvernelands tilbud til bønder over hele verden. Den vendbare spissen er en velkjent bransjestandard for ploger og Kvernelands mest solgte slitedel gjennom alle tider. Kverneland Group fokuserer kontinuerlig på de spesielle soneherdemetodene for å gi en solid plogspiss med lengre levetid, samtidig som det er motstandsdyktig mot brudd i steinete jord.